Як зробити холодець прозорим: корисні поради
Холодець можна побачити практично на кожному святковому столі. Особливо популярний він під час святкування Різдва та Нового року.
Готується холодна страва методом тривалого виварювання різних видів м’яса з додаванням приправ та овочів. У результаті виходить смачний наваристий бульйон, який застигає за низької температури.
Проте іноді страва виходить не прозорою. Як висвітлити каламутний холодець, щоб він виглядав апетитно — читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Як зробити холодець прозорим
За легендою, рецепт приготування холодцю (заливного) винайшли випадково. Один із рабів захотів вкрасти собі курку, але його зненацька побачив кухар. Щоб відвернути увагу, він вкинув свою здобич у чан з окропом. Доки варта шукала крадія, курка повністю розварилася. Запах бульйону був настільки приємним, що ним зацікавився правитель. Скуштувавши нову страву, він був у захваті. З того часу холодець почали готувати постійно. Люблять готувати цю страву і в Україні.
Холодець смачний та корисний, проте його приготування — справжній витвір кулінарної майстерності. Адже якщо не дотримуватися певних правил, він може вийти не прозорим, а каламутним, й не матиме презентабельного вигляду на столі.
Щоб холодець був прозорим, дотримуйтесь таких порад:
- Використовуйте м’ясо з високим вмістом колагену — свинячі ніжки, гомілки, курячі лапки, яловичі хвостики. Вони сприятимуть кращому загущенню бульйону.
- Додавай також нежирне м’ясо (курятину, яловичину) для збалансованого смаку.
- Ретельно мийте продукти перед варінням. А краще – замочіть їх у холодній воді на кілька годин, щоб видалити залишки крові, які можуть спричинити каламутність.
Що робити, коли помутнів холодець
Прозорий холодець виглядає апетитно, а от каламутний може розчарувати навіть досвідчених господинь. Якщо таке сталося, тоді вам потрібно знати, як зробити холодець прозорим та що робити, коли він помутнів.
Є кілька способів, як висвітлити каламутний холодець:
- Процідіть бульйон через марлю або сито з дрібними отворами, щоб видалити всі залишки осаду. Також можна прибрати жир, який плаває на поверхні.
- Освітлити можна за допомогою яйця. Для цього збийте білок в піну. Влийте його у гарячий бульйон (температура має бути приблизно 70 градусів), розмішайте і прокип’ятіть кілька хвилин. Білок захопить дрібні частинки, і бульйон стане прозорішим. Потім процідіть рідину через кілька шарів марлі та поставте в холодильник для застигання.
- Може допомогти освітлити холодець додаткове варіння. Якщо бульйон надто густий і каламутний, долийте трохи води і прокип’ятіть його знову, а потім освітліть білком.
- Зробити холодець прозорим можна за допомогою невеликої кількості фаршу. Змішайте його з яєчним білком, додайте трішки холодної води і вилийте в бульйон. Доведіть рідину до кипіння, постійно помішуючи, та проваріть три, п’ять хвилин. Фарш повинен увібрати в себе все, що робить холодець каламутним та опуститися на дно.
Щоб холодець був прозорим, дотримуйтесь простих правил:
- Не перемішуйте холодець під час варіння. Це підіймає частинки з дна.
- Слідкуйте за піною. Регулярно знімайте її, особливо в перші години варіння.
- Не поспішайте. Для якісного холодцю потрібен час — мінімум 5-6 годин повільного кипіння.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Отже, якщо ваш холодець помутнів, не хвилюйтеся й не поспішайте його викидати. Ми розказали, як зробити холодець прозорим за допомогою простих інгредієнтів. Дотримуючись порад, ви гарантовано досягнете ідеального результату. Холодець буде прозорим та смачним.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-11 18:49:00