Як приготувати різдвяний штолен: рецепт
Різдвяний штолен – це не просто випічка, а історія, яка передає дух Різдва та зберігає вікові традиції.
Напередодні Різдва в багатьох сім’ях випікають штолен, який славиться не лише своїм смаком, а й глибоким символізмом. Готують цю святкову страву заздалегідь, зазвичай за 3-4 тижні до святкування, щоб вона встигла настоятися й розкрити всі аромати.
Форма і білий колір штолена не випадкові: вони символізують загорнутого в пелюшки немовля Христа. Саме тому ця страва стала невіддільною частиною німецьких різдвяних традицій.
Перша згадка про штолен датується 1329 роком у місті Наумбург. Рецептура тоді була досить скромною через піст: тісто замішували на воді з олією, без вершкового масла чи молока.
З часом цей простий рецепт трансформувався в насичений, багатий смаколик із додаванням сухофруктів, горіхів і ароматних спецій, які ми знаємо сьогодні.
Різдвяний штолен: класичний рецепт
Спробуйте приготувати цей знаменитий штолен вдома за класичним рецептом – це неймовірна смакота!
Різдвяний штолен: необхідні інгредієнти
- 200 мл молока
- 50 г свіжих пресованих дріжджів
- 75 г цукру
- 250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса)
- 700 г борошна
- 250 г смаженого мигдалю
- 0,5 ч. л. солі
- 50 г лимонних цукатів
- 50 г апельсинових цукатів
- 350 г родзинок
- 50 г темного рому
- сік і цедра 1 лимона
- ванільний цукор, кориця мелена до смаку
- цукрова пудра – для посипання
- вершкове масло – для змащування
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Як приготувати різдвяний штолен:
- Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.
- Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. л. цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.
- Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.
- Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.
- Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 л. рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.
- Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
- Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
- Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штолени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хвилин, щоб тісто ще раз підійшло.
- Різдвяний штолен: скільки випікати. Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штолен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
- Готові штолени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
- Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.
- У свято Різдва розмотати штолени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-26 19:10:00