Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вибори у Грузії 2024: проросійський уряд святкує, а опозиція йде на акції протесту

26 жовтня у Грузії відбулися вибори до парламенту.

Вибори у Грузії 2024 називають історичними. Країна стоїть на роздоріжжі — рухатися у бік європейського майбутнього або жити під диктовку російського президента Володимира Путіна. І, схоже, Грузія програла цю гру.

Хоча дані грузинських екзитполів різняться, за підрахунками Центральної виборчої комісії, партія Грузинська мрія упевнено перемагає опозицію з результатом 53,93%. Це дає проросійській партії 90 місць у парламенті зі 150.

Ще чотири опозиційні партії, що перетнули 5% рубіж (Коаліція за зміни, Єдність, Сильна Грузія, Гахарія за Грузію), сумарно набрали 37,77%. Опозиціонери зі свого боку звинувачують Грузинську мрію у фальсифікації виборів та збираються на акції протестів.

Чи закриються для Грузії двері у ЄС і які настрої в країні Факти ICTV розпитали у грузинських журналісток Марту Ардашелія та Лану Кокая, а також грузинського політолога Паата Закареішвілі.

День виборів: висока явка та численні порушення

Зранку, 26 жовтня у Грузії фіксували рекордну явку на вибори.

Як розповів Фактам ICTV політолога Паата Закареішвілі, в останнє таку високу явку фіксували на виборах у 2012 році.

Якраз тоді перемогу на парламентських виборах здобув лідер Грузинської мрії мільярдер Бідзіна Іванішвілі, а тодішній президент Михайло Саакашвіллі подав у відставку.

– За даними на 10:00, у виборах узяли участь 92,7% населення, що на 2% вище за дані виборів попередніх років, – сказала Фактам ICTV журналістка Лана Кокая. 

Водночас на виборчих дільницях фіксували чимало порушень, розповіла Фактам ICTV редакторка грузинського видання Sova Марта Ардашелія.

– З раннього ранку ми спостерігали просто дикі порушення на виборчих дільницях. Спроби вкидання бюлетнів, якісь люди злочинної зовнішності чергували на виборчих дільницях. Дуже багато фактів порушень, одна з дільниць у Марнеулі була зачинена, – сказала вона.

“Впевнена” перемога Грузинської мрії

Про “впевнену” перемогу Грузинської мрії стало відомо вже під вечір 26 жовтня.

У політизованих рухів своє телебачення. Відповідно, свої замовлення і свої екзитполи. І ми всі свідки публікацій щонайменше трьох екзитполів, – сказав Закареішвілі.

І хоча дані провладних екзитполів Mtavari та Imedi й опозиційного телеканалу Formula суттєво різнилися, Центральна виборча комісія заявила, що після опрацювання 99,9% голосів, Мрія набрала 53,93%.

Ще чотири опозиційні партії, що перетнули 5% рубіж (Коаліція за зміни, Єдність, Сильна Грузія, Гахарія за Грузію), сумарно набрали 37,77%.

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі у соцмережі Х повідомив, що після підрахунку 99% голосів Грузинська мрія, за прогнозами, отримає до 90 місць у 150-місцевому парламенті, що є, за його оцінкою, “чітким знаком” для опозиції Грузії.

– Для опозиції напис на стіні вже зроблено. Я хочу привітати всіх наших вірних прихильників і всю Грузію з перемогою Грузинської мрії на загальних виборах. Тільки з миром, гідністю, процвітанням до Європи! – зазначив Шалва Папуашвілі.

Грузинська опозиція не визнає результати виборів 2024

Один із лідерів Коаліції За зміни Ніка Гварамія заявив, що опозиція не визнає результати парламентських виборів, а результати голосування було фальсифіковано.

– Ми не визнаємо результати цих виборів, вибори вкрадені, влада в Грузії узурпована. Це – конституційний переворот, автором конституційного перевороту є Грузинська мрія. Вони понесуть за це відповідальність у порядку, передбаченому законодавством Грузії. Але тоді Грузинській мрії доведеться визнати перемогу опозиції, – сказав Гварамія.

Представник Парламентської Асамблї НАТО Пейк Ізтрек заявив, що він особисто занепокоєний чисельними порушеннями на парламентських виборах 26 жовтня, як “напруженою атмосферою, так і випадками залякування і тиску на виборців за межами виборчих дільниць”.

Міжнародний спостерігач зазначив, на додачу до вищесказаного, мали місце порушення таємниці голосування і нерівні умови, а також риторика, що сіє розкол.

– Мій обов’язок – говорити про ці вибори і підготувати звіт, щоб Асамблея могла переглянути їх, оцінити по-новому і продовжити відносини з парламентом Грузії. Ми підтримуємо грузинський народ, який хоче бачити демократичну Грузію в ЄС і НАТО, –  наголосив Ізтрек.

Коаліція організацій-спостерігачів Мій голос вважає, що злочинні дії вплинули на вільне волевиявлення виборців.

Вони наголосили, що вибори відбувалися на тлі серйозних і суттєвих порушень.

Грузинські опозиціонери вже анонсували кілька акцій протесту, через фальсифікацію виборів.

Як Росія окуповувала Грузію

Історія Російсько-Грузинського конфлікту тягнеться ще з 1992 року.

Збройний конфлікт відбувся між грузинським урядом із одного боку та абхазькими сепаратистами й російським урядом з іншого.

Тоді війна завершилася військовою поразкою Грузії, що означало втрату контролю над більшою частиною Абхазії.

У 2008 році Росія розпочала повномасштабне вторгнення у Грузію, захопивши територію Абхазії та Південної Осетії й проголосивши їхню незалежність. Зі свого боку Грузія проголосила ці території окупованими РФ.

На початку 2021 року Європейський суд із прав людини виніс перший вирок у позові Грузії до Росії через війну 2008 року.

Грузини змогли на міжнародному рівні добитися, щоб російську сторону визнали винною в окупації.

Вже у березні 2024 року грузинський телеканал TV Pirveli оприлюднив відео розширення російської військової бази РФ на території окупованої Абхазії.

Журналісти припустили, що ця база підпорядковується російському Чорноморському флоту, а її інфраструктура розширюється для приймання більшої кількості особового складу та кораблів більшої водотоннажності.

Війна в Україні відкрила Грузії двері в ЕС, а Мрія хоче закрити

За словами політолога, уся передвиборча компанія Грузинської мрії була побудована на спекуляціях темою війни в Україні, а також на залякуванні грузинів війною з РФ у разі поразки Мрії.

Очільник керівної партії, мільярдер Бідзіна Іванішвілі обіцяв виборцям, у разі перемоги Грузинської мрії, повернення окупованих Росією територій Абхазії та Південної Осетії, а у разі поразки своєї партії — погрожував новою війною з РФ.

На своїх передвиборчих плакатах, він використовував світлини зі зруйнованих українських міст.

Водночас Грузинська мрія обіцяє продовжити курс Грузії в ЕС. Хоча у червні 2024 року грузинський парламент прийняв злизаний із російського Закону про іноагентів, а у вересні остаточно схвалили Закон про заборону пропаганди ЛГБТ.

– Війна в Україні дала неймовірний шанс Грузії вступити до Європейського союзу. На цьому тлі раптом виявилося, що грузинська влада не готова і не хоче вступати в ЄС. Влада почала робити різні заяви, невиконання домашнього завдання. Ось, наприклад, Молдова й Україна отримали наступний крок – розпочато переговорний процес, а ми не отримали, тому що не виконали завдання, – сказав Закареішвілі.

Після прийняття скандальних законів Європейська рада висловила занепокоєння щодо дій уряду Грузії, який суперечить принципам ЄС і фактично зупинила процес вступу країни до Євросоюзу. 

– Якщо Європа закриє ці двері, тоді все. Ми втратимо можливість вступити до ЄС на найближчі 10-15 років. Тому або зараз, або через 10-15 років, – наголосив політолог.

Експрем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що парламентські вибори в Грузії, які відбулися 26 жовтня, були вкрадені маріонетковим урядом Владіміра Путіна в Тбілісі.

Соратник Путіна, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив, що найближчими днями планує відвідати Грузію — після виборів, які мають високі геополітичні ставки для кавказької республіки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А грузинський прем’єр, представник проросійської партії Грузинська мрія Іраклій Кобахідзе заявив, що уряд країни буде затверджено,  попри відмову опозиції визнавати результати голосування.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 18:12:22