Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Львові понад місяць рятували 5-річну дівчинку: мало не загинула через Covid-19


У Львові в дитячій лікарні Святого Миколая понад місяць рятували 5-річну Вероніку, у якої безсимптомний Covid-19 викликав важкі ускладнення, що загрожували життю.

Тест на Covid-19 був негативним

На початку вересня у маленької львівʼянки раптово підвищилась температура. Наступного дня лихоманку вже не вдавалося подолати жодними ліками. Коли у Вероніки з’явилися кашель і задишка, її оглянула сімейна лікарка та зробила тест на Covid-19. Він виявився негативним. Тобто, коронавірусна інфекція не підтверджувалася.

Тим часом стан дитини погіршувався на очах. Вже наступного ранку нігтики посиніли, задишка посилилася, почалась блювота.

Батьки повезли дитину до дитячої лікарні Святого Миколая.

Результати рентгену змусили негайно покласти маленьку пацієнтку в реанімацію.

Двобічна пневмонія і поліорганна недостатність

Легені були катастрофічно уражені. Дівчинка вже знаходилася у критичному стані. Їй діагностували постковідний мультисистемний запальний синдром і позашпитальну двобічну пневмонію.

Після додаткових аналізів з’ясувалося, що у Веронічка таки був Covid-19, але перехворіла вона ним безсимптомно. А всі небезпечні симптоми – це вже прояв ускладнень.

Інфекція настільки сильно вразила легені, що в них майже не залишилось здорових тканин. І це ще не все.

У плевральній порожнині, в якій знаходиться орган, зʼявилася рідина. Це ще більше утруднювало дитині дихання. Дівчинка задихалася.

– Ми видалили рідину з легень. Однак стан пацієнтки продовжував погіршуватися. Вона почала втрачати свідомість, адже мозок не отримував достатньо кисню, — розповідає завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Ярема Безніско.

Дівчинку мусили перевести на апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ). Півтора тижні він допомагав дитині дихати. Вероніці навіть стало трохи краще, але небезпека знову чатувала на дитину.

У неї розвинулася поліорганна недостатність. Тож лікарі взялися за відновлення роботи її печінки та нирок.

Заново вчили ходити

Паралельно з маленькою пацієнткою займалися фізичні та ерготерапевти. Адже після трьох тижнів у реанімації дівча зовсім розучилося ходити.

Понад місяць тривала боротьба за життя Веронічки. І дівчинка таки одужала. Каже, дуже хотіла побачити котика, якого обіцяли батьки, коли подолає хворобу.

Тепер у дівчинки є котик.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-23 10:10:42