Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

УПЦ та ПЦУ: яка різниця та основні відмінності

Фото: Pixabay

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію об’єднаної Православної церкви України.

Томос — це патріарша грамота, що офіційно затверджує канонічний автокефальний статус ПЦУ як однієї з 15 помісних православних церков світу. Документ видається один раз і є основою існування церкви. Томос чинний з моменту його підписання.

Після отримання Томоса, ПЦУ (Православна церква України) стала однією з 15 церков Вселенського православ’я й суб’єктом міжнародної комунікації. Про УПЦ МП (Українська православна церква московського патріархату) в диптиху не згадують.

Що таке ПЦУ та УПЦ та яка між ними різниця — читайте детальніше на Фактах ICTV.

УПЦ та ПЦУ: різниця між церквами

Православна церква у світі — це об’єднання із п’ятнадцяти помісних церков. Кожна з них є автокефальною, тобто самокерованою й незалежною. Православна церква не має централізованої влади чи проводу. Це поєднання незалежних й рівних національних церков, де Вселенський патріарх вшановується як перший серед рівних.

У цьому списку є й Православна церква України (ПЦУ). Вона утворилася у 2018 році після того, як на визнаному Вселенським патріархатом Помісному соборі (це найвищий орган влади православної церкви) об’єдналися три гілки православ’я в Україні, а саме:

  1.  Українська автокефальна православна церква;
  2. Українська православна церква Київського патріархату;
  3. Частина Української православної церкви Московського патріархату.

У 2019 році Православна церква України отримала Томос від Вселенського Патріарха.

ПЦУ і УПЦ: чи обидві церкви українські

У світовому православ’ї такого поняття, як Українська православна церква Московського патріархату наразі не існує.

УПЦ (МП) не є самостійною, вона лише частина РПЦ (Російська православна церква).

Державна служба з етнополітики і свободи совісті провела релігієзнавчу експертизу й дійшла висновку, що УПЦ продовжує зберігати церковно-канонічний звʼязок із РПЦ.

Тобто ухвалена після початку повномасштабної війни нова редакція статуту не призвела до розриву між УПЦ і РПЦ, отже перша залишається частиною другої. За результатами чисельних перевірок, відомо, що УПЦ – слугує ретранслятором московської пропаганди в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У зв’ззку з цим, 20 серпня 2024 року Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності на території України релігійних організацій пов’язаних з Росією.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-17 18:56:39