Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У НСЗУ розповіли про паліативну допомогу для тяжкохворих, які повернулися з-за кордону


Експерти Національної служби здоров’я України розповіли, як діяти, якщо ваша близька людина повернулася з-за кордону і потребує паліативної допомоги.

Мобільно та стаціонарно

– Паліативна медична допомога може бути надана як у лікарні, так і за місцем перебування тяжкохворої людини, – йдеться в повідомленні.

Для цього в Програмі медичних гарантій передбачено два медичні пакети: Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям та Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям.

Вибір – перебувати в лікарні чи в рідних стінах – залежить від стану здоров’я пацієнта та можливостей рідних організувати такий догляд удома. Також слід брати до уваги думку лікаря.

Паліативна допомога в лікарні

Якщо людина розраховує на паліативну допомогу в лікарні, потрібно:

  • мати направлення або лікаря первинної медичної допомоги, або лікуючого лікаря, або лікаря мобільної паліативної допомоги (направлення не потрібне в разі переведення пацієнта з іншого медзакладу або клінічного підрозділу лікарні);
  • звернутися в одну з найближчих лікарень, яка має договір із НСЗУ за пакетом Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям.

У Службі зазначили, що під час вибору лікарні місце реєстрації пацієнта або його рідних не мають значення. Але важливо, щоб у паліативному відділенні обраної лікарні були вільні місця. Якщо ж відділення повністю заповнене, можна шукати інший медзаклад.

Паліативна допомога вдома

Якщо у вашій ситуації доцільна паліативна допомога за місцем перебування, потрібно:

  • мати направлення або лікаря первинної медичної допомоги, або лікаря, що лікує (направлення не потрібне, якщо пацієнта переводять із лікарні під нагляд фахівців паліативної служби);
  • звернутися до того медзакладу, який має договір із НСЗУ за пакетом Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям.

Із запитаннями в пошуках лікарні допоможуть дашборд МОЗ “Електронна карта місць надання послуг з медичної допомоги” або в контакт-центрі за номером 16-77.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: НСЗУ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 13:05:27