Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Сподіваються на другу спробу: Грузинська мрія знову ініціює імпічмент президентки

Керівна партія Грузії Грузинська мрія готується до повторної процедури імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі.

Про це пише Ехо Кавказа.

У Грузії готують імпічмент президентки Зурабішвілі

Причина цього рішення – закордонні візити Зурабішвілі до Парижа, Брюсселя, Берліна та Варшави, які відбулися без дозволу уряду.

Спікер парламенту Шалва Папуашвілі пояснив, що у разі, якщо Конституційний суд вдруге визнає порушення Конституції з боку президентки, її відсторонення від посади відбудеться після парламентських виборів.

 – Порушниця конституції Саломе Зурабішвілі повинна залишитися не колишнім президентом, а поваленим президентом, що, як прецедент, зіграє важливу превентивну роль у запобіганні подібного свавілля в майбутньому і зміцненні грузинської демократії, – сказав Папуашвілі.

Однак наразі Грузинська мрія не має достатньої кількості голосів для завершення процедури імпічменту.

Коли мають відбутися парламентські вибори

Термін повноважень Зурабішвілі закінчується після парламентських виборів, запланованих на 26 жовтня, а нові президентські вибори мають відбутися протягом 45 днів після першого засідання новообраного парламенту.

Цього разу президента обиратиме спеціальна виборча колегія, до якої входять депутати, представники автономій Абхазії та Аджарії, а також органи місцевого самоврядування.

Згідно з опитуванням Edison Research для телеканалу Formula, проєвропейські опозиційні партії Грузії можуть отримати 55% голосів на парламентських виборах.

Партію влади Грузинська мрія підтримали б 33% виборців. До парламенту також пройдуть опозиційні блоки:

  • Єдність – 19%;
  • Коаліція за зміни – 13%;
  • Сильна Грузія – 12%;
  • Гахарія – За Грузію – 11%.

Тоді як проросійський проєкт Альт-інфо набрав 3%.

Напружені відносити Зурабішвілі та керівної партії

Відносити між чинною президенткою та Грузинською мрією є досить напруженими через її незалежну позицію та критику уряду.

Зурабішвілі підтримує європейський курс розвитку країни, тоді як керівна партія прагне зблизитися з Росією. Особливої критики з боку уряду президентка зазнала через її активну протидію закону про іноагентів, що став аналогічним з російським.

Минулорічна спроба імпічменту Зурабішвілі провалилася через нестачу голосів у парламенті. Тоді потрібно було 100 голосів, а підтримали рішення 86 депутатів, один проголосував проти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: пресслужба президента Грузії

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 13:01:14