Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ексголова КСУ Тупицький отримав підозру за незаконний перетин держкордону

Фото: УНІАН

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому, співробітнику ДПСУ та заступнику начальника одного з районних відділів правоохоронного органу Закарпатської області.

Про це повідомили пресслужби ДБР та Офісу генпрокурора.

Тупицькому повідомлено підозру

У повідомленні не вказані імені фігурантів, але низка ЗМІ, зокрема видання Liga.net, посилаючись на джерела у правоохоронних органах, зазначають, що йдеться саме про ексголову КСУ Олександра Тупицького.

Правоохоронці зібрали докази причетності фігурантів до організації незаконного переправлення громадян через держкордон.

Повідомляється, що правоохоронець створив організовану групу, яка переправляла військовозобов’язаних чоловіків через держкордон. Він найняв водія, який перевозив чоловіків через пункти пропуску, де працювали їхні спільники.

Під час перетину кордону документи перевіряли лише у водія, і лише його вносили до бази даних осіб, які перетнули держкордон. За межами пункту пропуску водій передавав керування авто особі, яку він незаконно вивіз з України та повертався назад в нашу країну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця.

— За цією схемою у березні 2022 року покинув Україну й колишній голова КСУ, щоб сховався від кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів у сфері правосуддя. При цьому він сприяв незаконному перетину кордону ще двом громадянам, які їхали з ним в автомобілі, – повідомили у ДБР.

Колишньому голові КСУ повідомлено про підозру у незаконному переправленні громадян через держкордон за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України), а правоохоронцю та прикордоннику за частиною третьою цієї ж статті.

Також у ДБР повідомили, що від правоохоронних органів Угорщини отримано відомості щодо осіб, які у такий спосіб без проходження в Україні прикордонного і митного контролю, офіційно в’їхали до цієї держави.

Нагадаємо, у серпні 2022 року Тупицького оголосили у міжнародний розшук. Таке рішення 23 серпня ухвалив Голосіївський райсуд Києва, а також заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наприкінці травня того ж року його вперше оголосили у міжнародний розшук. У ДБР зазначили, що ексголова КСУ обвинувачується у завідомо неправдивих показаннях, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України) та підкупі свідка для надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 КК України).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 12:36:15