Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Швейцарія не підписувала комюніке щодо “мирної ініціативи” КНР і Бразилії – посол

Фото: Getty Images

Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн заявив, його країна була присутня на зустрічі, організованої Китаєм та Бразилією щодо “мирного плану” в Україні як спостерігач.

Він запевнив, що Швейцарія не підписувала жодних комюніке, а позиція країни щодо мирного врегулювання війни, яку розв’язала Росія проти України, залишається незмінною.

Про це Бауманн сказав в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

Посол про присутність Швейцарії на зустрічі КНР і Бразилії

— Я думаю, що тут виникло певне непорозуміння. Перш за все, Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції, – наголосив Бауманн.

За його словами, позиція Швейцарії залишається незмінною, що будь-яке рішення у відповідь на повномасштабну військову агресію Росії проти України має повністю поважати міжнародне право та Статут ООН, а також територіальну цілісність і суверенітет України.

Водночас Бауманн додав, що на думку Швейцарії, слід розглядати всі мирні плани, які поважають згадані основоположні принципи. З цієї позиції МЗС Швейцарії вирішило взяти участь у зустрічі.

На його думку, це рішення було ухвалено тому, що Швейцарія вважає “важливим говорити про мир, коли триває війна, що спричиняє величезні страждання і жертви”.

— І це те саме, що ми зробили в червні в Бюргенштоку, коли зібрали широке коло країн для того, щоб обговорити перспективи мирного процесу. Але позиція Швейцарії не змінилася. І нічого не повинно вирішуватися про Україну без України, – резюмував дипломат.

Наприкінці вересня у ЗМІ з’явилася інформація, що МЗС Швейцарії підтримало “мирний план” Китаю і Бразилії щодо припинення війни в Україні.

У МЗС України у відповідь оприлюднили заяву, у якій ідеться про те, що Формула миру президента Володимира Зеленського є “єдиним шляхом до всеосяжного, справедливого й сталого миру”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент України раніше називав цю ініціативу “деструктивною”, оскільки, серед іншого, це не обговорювалося з Києвом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 15:31:34