Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

ВООЗ схвалило перший тест на мавпячу віспу для екстреного використання


Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила перший діагностичний тест для екстреного виявлення mpox.

Результат можна отримати швидко, в реальному часі

Це суттєво розширить доступ до тестування в тих країнах, де зафіксовано спалахи хвороби. Здебільшого йдеться про Африку, де можливості тестування обмежені, що сприяє подальшому поширенню вірусу mpox.

У 2024 році в регіоні було зареєстровано понад 30 тис. підозрілих випадків, причому найбільше в Демократичній Республіці Конго, Бурунді та Нігерії.

Новий ПЛР-тест Alinity m MPXV, виготовлений компанією Abbott Molecular Inc, у режимі реального часу дозволяє виявити ДНК вірусу мавпячої віспи у мазках з уражених ділянок шкіри людини.

Виявивши ДНК у зразках пустульозного або везикулярного висипу, медики можуть швидко та ефективно підтвердити підозру на мавпячу віспу і вжити заходів.

Тест зіграє важливу роль у стримуванні поширення вірусу

– Це перший тест для діагностики віспи, який внесли до переліку засобів для екстреного використання, – зазначила Юкіко Накатані, помічниця генерального директора ВООЗ з питань доступу до ліків і товарів медичного призначення.

За її словами, цей тест зіграє відчутну роль у стримуванні поширення вірусу та захисті населення, особливо в регіонах з недостатнім рівнем медичного обслуговування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ВООЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 13:36:52