Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Руанді зареєстрований спалах смертельної вірусної хвороби Марбург: уперше в історії країни


Уперше в історії африканська країна Руанда стикнулася зі спалахом вірусної хвороби Марбург – рідкісної, але смертельно небезпечної геморагічної лихоманки, схожої на лихоманку Ебола.

Летальність Марбургу – 88%

Летальність вірусу Марбург надзвичайно висока – 88%. Це пояснюється тим, що від цієї хвороби немає вакцин і специфічного лікування, лише – симптоматичне.

За даними Міністерства охорони здоров’я, наразі 26 людей захворіли, 18 перебувають на лікуванні та вісім людей померли під час спалаху.

Серед тих, хто захворів, багато медичних працівників.

За даними ВООЗ, на відміну від деяких інших країн Африки, які стикаються з марбургською вірусною хворобою, Руанда має потужну систему охорони здоров’я.

Це дає підстави представнику ВООЗ у Руанді доктору Брайану Чіромбо говорити про те, що країна має спроможність швидко зупинити цей спалах.

Вірус поширився в семи з 30 районів країни. Понад 100 осіб, які контактували з інфікованими людьми, нині або перебувають під наглядом, або – на ізоляції.

Марбург у природі зустрічається у фруктових кажанів. Він належить до того ж сімейства, що й вірус Ебола.

Симптоми лихоманки Марбург

Марбург може передаватися від людини до людини під час контактування з рідинами організму інфікованої людини, або з одягом чи постільною білизною хворого.

Оскільки цей вірус не передається повітряно-крапельним шляхом, як коронавірус, який викликає Covid-19, тому, на думку експертів, контролювати його легше.

Симптоми можуть розвинутися протягом трьох тижнів після контакту з вірусом.

Хвороба Марбург зазвичай починається з висипу та лихоманки. Потім доєднується блювота, сильний головний і м’язовий біль.

У важких випадках може йти кров з носа, ясен і навіть очей. Поява крові у блювотних масах, сечі та калі говорить про внутрішню кровотечу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо не вдається її зупинити наступає шок і смерть через велику крововтрату.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 10:03:45