Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В Укренерго повідомили про можливі графіки відключення світла взимку 2024-2025

Фото: Pixabay

Взимку 2024-25 року в Україні електроенергію у будинках споживачів та на підприємствах відключатимуть у разі значного зниження температури повітря.

Про це розповів в.о. голови правління НЕК Укренерго Олексій Брехт під час виїзного засідання Комітету з питань енергетики та ЖКП Верховної Ради у Львові.

Відключення світла в Україні – що буде взимку

— При температурі, яка характеризуватиметься або нульовими чи позитивними значеннями, ми проходитимемо цей період без обмежень.

Якщо ми говоримо про температуру мінус 10-15 градусів за Цельсієм, обмеження можливі – вони не повинні перевищувати 1-1,5 тис. МВт потужності, – пояснив він.

Брехт підкреслює, що подібні обмеження за низьких градусів еквівалентні одній черзі графіків погодинних відключень.

Згідно з оновленим енергетичним балансом на осінньо-зимовий період 2024-2025 років, який був підготовлений минулого тижня, на Україну можуть очікувати незначні обмеження електроенергії лише протягом трьох місяців: у грудні-лютому.

Як пояснив Брехт, за сценарієм 10-15 градусів морозу протягом трьох діб і більше дефіцит потужності в об’єднаній енергосистемі може становити 2-2,5 тис. МВт, що можна порівняти з двома чергами відключень протягом 8 годин.

Укренерго у підготовці до зими також передбачає застосування компенсаційних факторів на випадок холодів, серед них:

  • збільшення імпорту електроенергії з 1,7 ГВт до 2 ГВт;
  • можливість використовувати аварійну допомогу з європейських країн обсягом 200 МВт;
  • відновлення до зими додатково 1 ГВт потужностей теплової генерації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Укренерго повністю відновило електропередавальну інфраструктуру після найбільш масованої російської атаки 26 серпня цього року, – резюмував керівник компанії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 21:49:04