Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Новини 30 вересня: пилова буря, на Лукашенка подали до МКС і мобілізація у Росії

Пилова буря з Росія накрила багато областей в Україні, через що спостерігається значне погіршення стану повітря.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про осінній призов у Росії, у рамках якого Кремль хоче призвати 133 тис. осіб. А це, на думку експертів, є частиною мобілізаційного процесу в РФ.

Сьогодні відбулась зустрічо очільника МЗС України Андрій Сибіга з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто, під час якої дипломати обговорили багато важливих питань.

Що відбулося в Україні та світі за добу 30 вересня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зустріч Сибіги з главою МЗС Угорщини

Очільник МЗС України Андрій Сибіга зустрівся з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто у межах свого регіонального турне.

Вони обговорили вступ України до Євросоюзу та НАТО, ситуацію на фронті, українську Формулу миру та План перемоги. Також говорили про розвиток добросусідських відносин, реалізацію спільних проєктів, зокрема у сферах економіки, прикордонної інфраструктури, захисту прав національних меншин.

– Під час переговорів ми скоординували наступні кроки з розвитку прикордонної інфраструктури, що сприятиме налагодженню торговельно-економічних відносин між нашими країнами. У цьому контексті важливо провести чергове засідання Спільної міжурядової комісії, і про це ми домовилися з моїм колегою, – повідомив Сибіга.

Загалом зустріч дипломатів тривала близько години, вдвічі довше від запланованого.

Пилова буря в Україні

Україну накрила пилова бюря, яка прийшла до нас з території РФ, а точніше – з Каспійської низовини. Забруднення повітря спостерігається у багатьох областях нашої країни – у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях, невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей.

Сьогодні у Дніпрі рівень пилу в повітрі становить 0.5 мг/м³, що перевищує середній показник у 0.3 мг/м³.

Фото: SaveEcoBot

У Києві ж та області 30 вересня задимлення спостерігається через пожежі в екосистемах на території регіону. Очікується, що пильова буря сягне столиці 1 та 2 жовтня.

Скасування заборони на кондиціонери в держустановах

Кабмін 30 вересня скасував заборону на користування кондиціонерами у держустановах.

Уряд скасував рекомендацію щодо обмеження вуличного освітлення та підсвічування парків.

Раніше, а саме у червні, таке рішення було ухвалене з огляду на значний дефіцит в енергосистемі внаслідок ворожих атак. Наразі ситуація покращилася, на що вказує і повідомлення Укренерго, що завтра, 1 жовтня, відключень світла не прогнозується.

Звернення Литви до МКС через Лукашенка

Литва зібрала та передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі докази злочинів режиму президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Мова йде про примусову депортацію та переслідування людей.

Мін’юст Литви повідомив, що вже 1 жовтня у литовському посольстві у Гаазі відбудеться пресконференція на зазначену тему, участь в якій братимуть представники уряду Литви та глави “об’єднаного перехідного кабінету міністрів Білорусі”.

Припинення захисту для українців у Норвегії

У Норвегії скасовано автоматичне отримання захисту для українських біженців із шести областей України: Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської та Рівненської.

Таке рішення було ухвалено через те, що Директорат у справах іноземців (UDI) вважає зазначені вище області безпечними.

Однак зміни торкнуться не всіх українців. Вони не відобразяться на тих, хто вже отримав тимчасовий захист у Норвегії, та їхніх близьких родичів, а також осіб, яким пропонується медична евакуація до Норвегії (пацієнтів служби Medevac), і, відповідно, родичів, які їх супроводжують.

Мобілізація в Росії

Президент РФ Володимир Путін укотре підписав указ про осінній призов у Росії, у рамках якого Кремль хоче призвати 133 тис. осіб.

Відповідні процеси відбуватимуться у період із 1 жовтня до 31 грудня. У рамках призову очікується набір чоловіків віком від 18 до 30 років.

Військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій сказав, що цей етап призову є частиною мобілізаційного процесу в РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Їм (призовникам, – Ред.)  знаходять шлях, як потрапити на фронт. Це і є мобілізація. Можна називати її як завгодно, прихованою чи неприхованою, але це частина мобілізації, – каже він.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 20:51:03