Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Випускники можуть проводити операції в тилу РФ: як працює та кого шукає Академія СБУ

Національна академія Служби безпеки України під час російсько-української війни б’є рекорди під час вступної кампанії, що свідчить про патріотичну спрямованість української молоді.

Ба більше, вдосконалювати освітні програми та адаптувати їх під сучасні реалії війни допомагає особисто голова СБУ Василь Малюк.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів ректор Нацакадемії СБУ Андрій Черняк.

Навчання в Національній академії СБУ

Він заявив, що академія вдосконалює освітні програми, орієнтуючись на практичні потреби.

– При цьому бути єдиним спеціалізованим безпековим закладом вищої освіти не тільки почесно, а й складно, адже немає аналогів для порівняння. Академія має досить потужну підтримку з боку керівництва держави і Служби, щоб модернізуватися та рухатися вперед. Адже ті результати, які сьогодні демонструє СБУ, були б неможливими без якісної підготовки фахівців, – каже він.

Ректор Нацакадемії СБУ каже, що очільник Служби Василь Малюк, який теж свого часу випустився з цього освітнього закладу, особисто курує підготовку майбутнього покоління спецслужбістів.

Андрій Черняк каже, що саме завдяки допомозі очільника СБУ в Академії значно оновилися не тільки навчальні програми, які адаптовані до сучасних реалій війни, а й матеріально-технічна база, “яка дозволяє виховувати справжніх професіоналів”.

Він пригадав низку спецоперацій, проведених Службою, зокрема підриви Кримського мосту, атаки по російському морському флоту та наземних цілях у глибокому тилу РФ. За його словами, “сьогодні Академія налаштована готувати таких фахівців, які будуть спроможні масово проводити подібні спецоперації”.

– Наша мета – залучити саме ту молодь, яка поділяє наші принципи і справді хоче навчатися саме в нашому закладі. Ми прагнемо забезпечити випускникам якісне майбутнє, а тому постійно вдосконалюємо освітній продукт. І це не просто слова – це наше основне завдання. Освітній продукт та його якість є ключовими аспектами, над якими ми працюємо, – додав ректор.

Вступна кампанія в Нацакадемію СБУ

Цьогорічна вступна кампанія в Нацакадемію СБУ є вже третьою, яка відбувається в особливих умовах, що пов’язані з адаптацією навчання до воєнного часу. Та попри виклики, кількість поданих заяв б’є власні рекорди та стає найуспішнішою за роки існування закладу.

– Повномасштабна воєнна агресія Російської Федерації проти України внесла суттєві корективи у нашу діяльність. Якщо говорити про вступну кампанію, то, починаючи з 2022 року, ми спостерігаємо щорічне збільшення кількості потенційних здобувачів освіти на 25–30%, – каже він.

Як пояснює ректор, вступити до академії на навчання можна у статусі курсантів, тоді це проходить як військова служба, або ж у статусі студентів, які навчаються тільки за контрактом.

За часом та обсягом конкурсу процес вступу курсантів складається з двох етапів:

  • Перший – це відбір у регіональних органах Служби безпеки й оперативних департаментах, і конкурс на цьому етапі досягає 14 осіб на місце;
  • На другому етапі відбір до Академії проходить у липні, де кількість претендентів зменшується близько до 4 осіб на місце.

Андрій Черняк розповідає, що початок вступної кампанії на навчання в статусі курсантів також передбачає кілька важливих етапів. Серед них – ретельне вивчення кандидата, його родичів, оточення тощо. Далі – перевірка стану здоров’я, витривалості та фізичної підготовки. Вже на завершальному етапі – співбесіда з психологами та проходження поліграфа.

– Вступна кампанія студентів проходить у класичному форматі в серпні. Цього року ми мали рекордні показники – 4 особи на місце на контракт. Як результат – в Академії навчатимуться ще понад 430 студентів, – розповів ректор навчального закладу.

Водночас за час повномасштабного етапу російсько-української війни умови вступу до Академії зазнали суттєвих змін, продовжує ректор.

– Наприклад, ще у 2022 році ми запровадили подачу заяв на вступ для курсантів онлайн. Насамперед для того, щоби спростити процес вступу абітурієнтам, які проживали на тимчасово окупованих територіях, біля лінії розмежування або в районах ведення бойових дій, – розповідає Черняк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Нацакадемія СБУ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 18:13:21