Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Відстежували 30 років: учені назвали два дуже популярних і дуже шкідливих для здоров’я продукти


Команда вчених Гарвардської школи громадської охорони здоров’я під час дослідження виявила два найшкідливіші для здоров’я продукти, які можуть скоротити людині життя.

– Вживання солодких або підсолоджених напоїв, а також сильно оброблених продуктів може збільшити ризик серцевих захворювань, – йдеться в повідомленні.

Дослідження

Учені 30 років відстежували споживання ультраобробленої їжі понад 200 тис. медичними працівниками, щоб з’ясувати, чи розвинулися в них серцеві захворювання або інсульт.

Автори дослідження розділили ультраоброблені продукти на 10 груп. Три найпопулярніші типи серед випробовуваних – хліб і пластівці, солодкі закуски та десерти, а також готові страви.

Результати

Дослідники визначили, що не всі ультраоброблені продукти погані. Наприклад, гострі закуски, пластівці та десерти на основі йогурту/молочних продуктів пов’язані з нижчим ризиком серцевих захворювань, а ультраоброблений хліб і пластівці – з нижчим ризиком інсульту.

Експерти з харчування давно застерігають від солодких газованих напоїв та обробленого м’яса. Занадто велика кількість доданого цукру може призвести до хронічного запалення серця і кровоносних судин та підвищити ризик діабету.

Оброблене м’ясо готують шляхом соління, в’ялення, копчення або додавання хімічних консервантів. Сіль може підвищувати артеріальний тиск, а насичені жири – рівень холестерину.

Слід відмовитися

Учені дійшли висновку, що слід відмовитися від газованих напоїв та обробленого м’яса, а також потрібно враховувати поживну цінність ультраоброблених продуктів перед вживанням.

Зниження вмісту натрію, насичених жирів, доданих цукрів і різноманітних добавок, які не необхідні для здоров’я людини, резюмували автори дослідження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 10:20:46