Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Удар КАБів по Сумах та заява Зеленського щодо втрат на війні: головне за день 21 вересня

Станом на вечір 21 вересня на фронті зафіксовано 81 боєзіткнення. Росіяни завдали авіаударів КАБами по районах Гиріного, Перемоги, Новенького, Яструбиного та Шалигиного. Від початку доби російські літаки завдали 12 ударів двадцятьма КАБами по власній території у Курській області.

Детальніше про головні події дня читайте в добірці від Фактів ICTV.

У Києві знову погіршився стан повітря

У Києві знову спостерігається тимчасове погіршення стану повітря. Фіксується підвищення концентрації пилу. За даними КМДА, ймовірною причиною тимчасового погіршення стану повітря є пожежі в екосистемах Київської області.

Київ знову увійшов до десятки міст світу з найбільш забрудненим повітрям. Наразі займає сьому позицію.

Зеленський про дані ЗМІ щодо втрат України у війні

17 вересня американська газета The Wall Street Journal опублікувала статтю, в якій оцінила втрати України на війні у 80 тис., РФ – приблизно у 200 тис. Президент України Володимир Зеленський заявив, що ця цифра не відповідає дійсності і є меншою.

– 80 тисяч? Це брехня. Реальна цифра набагато менша, ніж та, що була опублікована. Суттєво, – зауважив Зеленський.

Варто зауважити, що Україна не називає свої втрати під час війни. Лише одного разу Зеленський оприлюднив приблизну інформацію. Це сталося у лютому, він тоді повідомив, що близько 31 тис. українських військових загинули під час повномасштабної війни Росії проти України.

Україна зібрала докази умисного удару РФ по місії Червоного Хреста на Донеччині

Росія причетна до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста на Донеччині, яку було здійснено 12 вересня.

За результатами проведення слідчих дій, огляду місця події, експертиз і допитів свідків встановлено, що артилерійський обстріл здійснено двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152-мм та безпілотним баражувальним боєприпасом Ланцет, що перебуває лише на озброєнні ЗС РФ.

– Снаряди 152-мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА Ланцет, а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста, – зазначив генеральний прокурор Андрій Костін.

РФ готує удари по обʼєктах ядерної енергетики України

За даними української розвідки, Росія готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими. Зокрема по відкритих розподільчих пристроях АЕС і підстанціях передачі, які є критичними для роботи атомних станцій. Про це повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

За словами очільника МЗС, удари по обʼєктах атомних електростанцій створять високий ризик ядерного інциденту, що матиме вплив на світ. Відповідну інформацію українські спецслужби вже передали партнерам. МАГАТЕ також поінформовано.

СБУ та ЗСУ вразили три військові об’єкти РФ

Сьогодні вночі СБУ у співпраці з Силами оборони України вдарили по арсеналу Тихорецьк, що в Краснодарському краї РФ. Відомо, що на момент удару на території арсеналу перебував черговий ешелон, який доставив щонайменше 2 тисячі тонн боєприпасів, зокрема і з Північної Кореї. Атаковано також радіолокаційну станцію Подльот, яка виявляла повітряні цілі в напрямку арсеналу.

Також СБУ вдарила по 23-му арсеналу Головного артилерійського управління Міністерства оборони РФ неподалік населеного пункту Октябрський Тверської області. Ударні дрони Служби безпеки відпрацювали по аеродрому Шайковка в Калузькій області. Там росіяни тримають літаки стратегічної авіації ТУ-22М, які регулярно обстрілюють Україну.

Вибухи у Сумах через КАБи

Вибухи у Сумах пролунали сьогодні, 21 вересня. Ворог запустив по місту керовані авіабомби (КАБи). Про це повідомили у Сумській обласній військовій адміністрації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За даними ОВА, внаслідок вибухів у Сумах одна людина зазнала травм. Сталося займання сухої рослинності, зруйновані та пошкоджені приватні будинки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-21 21:09:34