Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Щоб очистити ролети після сезону: як зняти жалюзі з вікон


Літо минуло, світловий день поменшав, а це означає, що потрібно провести певні роботи удома. Як зняти жалюзі та як їх після цього помити – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Як знімати жалюзі з вікон

Залежно від виду жалюзі відрізняється і схема їхнього зняття з вікон. Так, бувають горизонтальні, рулонні, жалюзі день-ніч, вертикальні. Далі глянемо окремо, як проводити маніпуляцію стосовно кожного з них.

  • Як зняти горизонтальні жалюзі

Час від часу господині цікавляться питанням, як зняти жалюзі з вікна, щоб помити. Найчастіше воно стосується саме горизонтальних ролетів.

Отже, для того, щоб зняти жалюзі:

  • відкріпіть кришки – їх багато і кріпляться вони у кількох місцях;
  • підніміть пластини нагору і подивіться на верхню планку, там будуть спеціальні фіксатори. Їх потрібно потягнути праворуч і на себе;
  • зніміть карниз і потягніть жалюзі на себе та вниз.

Після цього можна знімати всю конструкцію.

  • Як зняти рулонні жалюзі

Знімати жалюзі з вікон досить просто, якщо знати – як.

По-перше, потрібно підняти штору, а для цього за допомогою ланцюжкового управління намотайте її на вал. Коли це зроблено – можна відстібнути кронштейни. Для цього клацніть на них заглушки.

Після цього пдніміть рулон із ролетою у вертикальних пазах кронштейнів, які відкриті у верхній частині та зніміть рулон.

Далі за допомогою шурупокрута або викрутки потрібно видалити гвинти кронштейнів.

  • Як зняти вертикальні жалюзі

Щоб зняти жалюзі з вікон в оселі та помити, потрібно дотримуватися декількох простих кроків.

По-перше, варто повернути ламелі перпендикулярно до скла і зрушити їх в один бік. По-друге, необхідно відстебнути нижній ланцюжок на планках (почергово вийняти його із засувок). Далі потрібно прибрати обтяжувачі та зняти кожну окрему ламель з бігунка, розташованого на карнизі.

А на останок підніміть пластиковий тримач і під кутом відкиньте з гачків.

Варто зауважити, що жалюзі інколи кріпляться за допомогою фіксатора типу “ластівка”. Якщо це так, то потрібно підчепити їх викруткою або пальцями та обережно, не поспішаючи витягти назовні конструкцію.

У разі, коли ролети фіксуються за допомогою шурупів, підніміть ламелі, руками зніміть заглушки. Якщо вони є, за допомогою викрутки або спеціального інструмента відкрутіть шурупи.

Як зняти жалюзі з вікна, щоб помити

Всі описані вище маніпуляції були першим кроком на шляху до головного завдання – очищення жалюзі після літнього сезону.

Спосіб миття залежить суто від типу жалюзі. Горизонтальні потрібно протирати вологою ганчіркою або мочалкою. Це, звісно, можна зробити і на самому вікні, але, безумовно, результат буде кращим, якщо зняти жалюзі й помити їх у ванній кімнаті під струменем води.

Щоб полегшити процес очищення, ламелі кріплять до кахлю або вішають на мотузку. Для початку варто з одного боку нанести мийний засіб та змити його, потім повторити процедуру, але вже з іншого боку. Врахуйте, що планки мають вигин, тому воду потрібно направляти виключно під кутом.

Як повісити жалюзі на пластикове вікно без свердління

Фото: Pixabay

Також необхідно зважати і на рівень забруднення. Якщо на планках з металу або пластику є товстий шар пилу, краще їх замочити на добу у воді. Часто горизонтальні жалюзі ставлять на кухні, відповідно, на них осідає не тільки пил і бруд, а й жир. У такому випадку його швидко не змиєш – доведеться залишити планки у мильному розчині на певний час.

У процесі миття кожної планки радимо поводитися з ними максимально обережно, стежити за тим, щоб вони не плуталися і не деформувалися

Щоб деталі були готові до монтажу, просушіть їх окремо в розібраному вигляді. Спеціалісти рекомендують перед встановленням механізму на вікна змастити деталі маслом, яке використовують у догляді швейних машинок. Якщо така олія відсутня, купіть автоспрей.

Як повісити жалюзі на вікно після миття

Для того, щоб повісити систему, необхідно виконати всі описані вище дії, лише у зворотному порядку. І пам’ятайте, що здійснювати кожний крок варто максимально неквапливо та обережно. Це допоможе мінімізувати ризик сплутування планок та їхнього провисання після встановлення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, не лише жалюзі рятують від сонця. Факти ICTV писали, чим ще можна закрити вікна в оселі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-21 17:03:42