Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Відбиття найбільшого штурму РФ, затримання підозрюваного у вбивстві Фаріон та нова зброя від партнерів: головне за 25 липня

Фото: Факти ICTV

25 лютого відбулося чимало подій в Україні та світі. Зеленський повідомив про затримання підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон.

Румунія підтвердила падіння уламків російських безпілотників на території країни.

Іспанія та Британія готуються передати зброю для ЗСУ, а у берегів Аляски США перехопили військові літаки РФ та Китаю.

Зараз дивляться

Детальніше про головні події дня 25 липня – читайте в добірці від Фактів ICTV.

Підозрюваного у вбивстві Фаріон затримали

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Дніпрі затримали 18-річного підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон.

За його словами, це була непроста операція, над якою протягом цих днів працювали сотні фахівців Нацполіції, СБУ та інших служб.

– Затримано 18-річного хлопця. Тривають необхідні слідчі дії та експертизи. Доручив міністру внутрішніх справ представити суспільству всі деталі, – додав він.

Глава МВС Ігор Клименко заявив, що слідство має достатньо доказів, щоб стверджувати, що саме затриманий у Дніпрі 18-річний місцевий житель стріляв у Ірину Фаріон у Львові.

Фото: Ігор Клименко

Він зауважив, що за 139 годин безперервної роботи команда з оперативників, слідчих, аналітиків, експертів, інших поліцейських служб та співробітників СБУ перевірила кожен куточок за маршрутом відходу стрільця та обшукала близько 100 га лісу.

Затриманий зловмисник – житель Дніпра 18 років, який під час підготовки до злочину орендував щонайменше три квартири у Львові.

Удар по портовій інфраструктурі Вилкового

Вночі, 25 липня російські окупанти атакували Вилкове Одеської області.

Під час обстрілу було пошкоджено об’єкти портової інфраструктури.

Вилкове на карті

За даними керівника Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, в Ізмаїльському районі часткового зруйновано адміністративну будівлю.

Пожежу, що спалахнула, рятувальники оперативно приборкали.

Крім того, зафіксовано влучання в приватний будинок у Вилковому.

Двоє людей дістали поранень (одну госпіталізували до лікарні в стані середньої важкості).

Фото: Ізмаїльська РВА

Іспанія передасть Україні зенітну батарею Hawk

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що її країна готується до відправлення матеріалів, необхідних для того, щоб у вересні Україна отримала повністю готову до використання зенітну батарею Hawk.

Зенітна ракетна установка MIM-23 Hawk. Фото: Getty Images

Роблес також наголосила на гуманітарному аспекті іспанської підтримки, наприклад, можливість сиротам і родичам українських солдатів провести кілька днів в Іспанії, полегшення транспортування з Польщі.

Уряд Британії замовив додаткові ракети Martlet

Уряд Великої Британії замовив додаткову кількість багатоцільових ракет Martlet для забезпечення своїх Збройних сил, частину яких було виділено Україні.

– Сотні LMM подаровано Україні, оскільки вони використовувалися для відсічі незаконному російському вторгненню, що почалося у лютому 2022 року, – йдеться у повідомленні оборонного відомства Британії.

Замовлення вартістю 176 мільйонів фунтів стерлінгів призначене для оснащення наявних і майбутніх систем ППО малої дальності британської армії, як-от бойові машини Stormer.

Вони також будуть використані в морській протикорабельній ракетній системі Королівського флоту Martlet, яка розгортається з гелікоптерів Wildcat.

У Румунії підтвердили падіння уламків Шахедів

У МЗС та Міноборони Румунії офіційно підтвердили, що уламки Шахедів, якими РФ останніми днями атакувала цивільну та портову інфраструктуру півдня України, виявили на території Румунії.

– Росія здійснила ще більш жахливі атаки на українську цивільну інфраструктуру. Уламки були знайдені на румунській території, – наголосила міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску.

І повідомила, що Румунія вже поінформувала про інцидент своїх союзників по НАТО та координує з ними свої дії.

Росіяни будують укріплення біля Кримського мосту

Партизани руху Атеш повідомляють, що росіяни будують укріплення біля Кримського мосту.

Також за їх інформацією, на сьогодні окупанти активно перебазовують вцілілі системи ППО, авіацію, РЛС і всі військові об’єкти із західної частини Криму. 

Фото: Крымский ветер

Фото: Крымский ветер

За даними Атеш, нафтосховища вже порожніють, а дістати паливо навіть місцевому населенню фактично неможливо. 

Крім того, склади БК переміщуються на схід і розміщуються поблизу Керченського мосту. 

Також зазначається, що через брак систем ППО росіянам вдається прикривати лише один район півострова.

Українські десантники відбили один із найбільших штурмів РФ

На Курахівському напрямку воїни 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади відбили один із найбільших штурмів росіян за весь час повномасштабної війни.

Для прориву позицій українських десантників російські армійці залучили 57 одиниць бронетехніки, 12 мотоциклів та 200 штурмовиків.

Російські військові одночасно застосували 11 танків, 45 бойових броньованих машин з десантом та одну бойову машину підтримки танків Термінатор. 

Аеророзвідка 79 ОДШБр виявила ворожу техніку ще далеко на підступах. По окупантах одразу почала працювати українська артилерія.

Перші танки і бойові броньовані машини ворога почали зупиняти оператори ударних БпЛА. Далі вступили у бій протитанкісти. 

Перехоплення військових літаків РФ та Китаю біля Аляски

У четвер, 25 липня стало відомо, що напередодні Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки перехопило два російських і два китайських бомбардувальники, які летіли поблизу Аляски.

– 24 липня 2024 року NORAD виявив, відстежив і перехопив два російські військові літаки ТУ-95 і два військові літаки PRC H-6, які діяли в зоні розпізнавання протиповітряної оборони Аляски (ADIZ). Перехоплення здійснювали винищувачі NORAD зі Сполучених Штатів і Канади, – йдеться у заяві Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки.

За словами офіційного представника Міноборони США, це був перший випадок, коли літаки двох країн було перехоплено під час спільної операції.

Також це перший випадок, коли китайські бомбардувальники залетіли у зону ідентифікації ППО на Алясці. Натомість входження у неї російських літаків відбувається регулярно.   


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 21:45:06