Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Розмінування України: Японія і Камбоджа оголосили про спільний проєкт

Фото: Генштаб ЗСУ

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава оголосила про спільний з Камбоджею проєкт з обміну знаннями і технологіями з розмінування з країнами світу, зокрема з Україною.

Цю заяву вона зробила напередодні під час візиту до Камбоджійського центру протимінної діяльності, який був створений у 1990-х роках наприкінці десятиліть громадянської війни в цій країні Південно-Східної Азії.

Центр займається знешкодженням 4-6 млн наземних мін та інших боєприпасів, що не вибухнули і залишилися розкиданими по всій країні.

Зараз дивляться

– Камбоджа, яка неухильно просувається вперед у розмінуванні у своїй країні, зараз є лідером у протимінній діяльності в усьому світі, – зауважила Камікава.

За її словами, в рамках спільної ініціативи Японія надасть повномасштабну допомогу в гуманітарному розмінуванні в Україні.

– Наступного тижня ми надамо Україні велику машину для розмінування, а наступного місяця, тут, у Камбоджі, ми проведемо навчання українського персоналу, як працювати з цією машиною, – уточнила вона.

Камбоджійських саперів вважають одними з найдосвідченіших у світі. За останнє десятиліття кілька тисяч з них були відправлені під егідою ООН для роботи в Африці та на Близькому Сході.

А в 2022 році Камбоджа розпочала підготовку саперів з України.

Камбоджа була однією з майже 100 країн-членів ООН, які приєдналися до резолюції, що засуджує повномасштабне вторгнення РФ.

14 лютого Литва і ще 20 країн підписали Протокол про наміри створити коаліцію з розмінування України. Лідерами коаліції є Литва та Ісландія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-07 12:02:05