Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Скручується листя помідор усередину: що робити

Кожний овоч корисний по-своєму, так, помідори містять важливий антиоксидант – лікопін, тож додаючи їх до свого раціону, ви профілактуєте розвиток раку, запобігаєте зростанню клітин, що викликають це захворювання. Також «червоненькі» протидіють виникненню багатьох серцево-судинних захворювань, а вітамін С, що також є у складі рослини, запобігає старінню організму і шкіри.

Аби ласувати смачненьким з власного городу, варто дотримуватися певного догляду та знати, як вирішувати ту чи іншу проблему, наприклад, що робити, якщо закручуються листя у помідорів. Чому у томатів деформуються зелені частини і що з цим робити – читайте у матеріалі Фактів ICTV поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника.

Чому у томатів листя скручується всередину

Нестача води є першою причиною, яка призводить до того, що у помідорів почне скручуватися листя. Так само зелені частини реагують на надлишок вологи, наприклад, у сезон дощів.

Зараз дивляться

– Найчастіша причина скручування листків томатів – це недостатній полив та суха, спекотна погода. Так рослини можуть намагатись зменшити випаровування, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Фото: Unsplash

Однак відповідь на питання: “Чому у помідор скручується листя усередину” є й інша. Це може вказувати на появу на рослині шкідників або на ураження городньої культури хворобою.

Скручування листя може статися через вертицильоз, бактеріоз або верхівкову гниль. Зрозуміти, що проблему спричинила саме інфекція, можна за супутніми симптомами – стебла і листки починають жовтіти, на плодах з’являються плями або відбувається гниття верхівки.

– Але можуть бути й інші причини скручування листя у томатів: шкідники, хвороби, нестача або навіть надлишок поживних елементів, – додає він.

Брак азоту – головна причина того, чому жовтіють і скручуються листя у помідор. Зокрема у першу чергу страждають спочатку нижні листочки, потім верхні. При нестачі фосфору бадилля томатів завертається і темніє.

Однак надлишок того чи іншого елементу також впливає негативно – якщо перестаратися з підживленням, то верхнє листя може скрутитися в кільця і стати млявим.

Ще однією причиною може бути висока температура.

Нерідко листя помідорів згортаються через те, що господарі неправильно видаляють пасинки. Справа у тому, що багато городників роблять це невчасно – пізніше, ніж потрібно. Разом з тим видаляють і нижнє листя рослин, що спричиняє стрес у помідор. А це у свою чергу призводить до скручування листя у томатів.

У помідорів скручується листя всередину: наслідки

З розвитком захворювання розсада слабшає, її колір стає більш млявим. Це може призвести до того, що значна частка врожаю знизиться і врешті-решт це стане причиною загибелі рослини.

– Як наслідок відбуватиметься ослаблення рослини, зниження якості та кількості врожаю, а у найгіршому випадку станеться повна загибель рослини, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож, коли ви зрозуміли причину того, чому скручуються листя томатів всередину – потрібно не зволікати, а діяти негайно.

У помідорів скручується листя усередину: що робити

Якщо ви знаєте, що надто багато поливали помідори або навпаки недостатньо зволожували ґрунт, то перше, що потрібно зробити – врегулювати цей процес.

– Перш за все, врегулюйте режим поливу, щоб ґрунт тримався помірно вологим, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Влітку грядки необхідно зволожувати через два-три дні. У разі надмірного поливу і затяжних дощів посадки з томатами радять прикрити плівкою з отворами для повітря. Крім того, у разі частих опадах з ґрунту вимиваються мікроелементи – і тоді потрібно внести у ґрунт поживні речовини.

Помідори

Фото: Pixabay

Інколи відповідь на питання “Чому у помідор скручується листя усередину?” криється у дефіциті кальцію. У такому разі допоможе підживлення кальцієвою селітрою. Для цього візьміть 25 г речовини та розведіть у 10 літрах води. Після цього полийте кожен кущ.

Якщо помідори уразили хвороби або шкідники, то варто вдатися до обробки певними засобами. У разі, коли не можете самостійно визначити яка саме інфекція стала причиною скручування листочків у помідор – використовуйте універсальні інсектициди для томатів.

– Я раджу в такому випадку провести комплексні обробки від шкідників та хвороб, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Проте у випадку зараження помідорів бактеріозом – овочі простіше викопати, ніж лікувати.

Чим полити помідори від скручування листя

Наш постійний експерт з рослин радить провести обробку томатів марганцівкою або настоєм золи.

– Можна спробувати пролити ваші помідори розчином марганцівки, зовсім невеличкої концентрації або настоєм золи, з розрахунку 200 г на 10 літрів води, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чи варто поливати марганцівкою квіти та які не можна.

Це може бути загалом надійною порадою, якщо постало питання: «Що робити якщо листя помідор скручується».

Догляд за культурою, аби не було проблеми

Аби листя помідор не скручувалося, потрібно правильно доглядати за культурою.

– Регулярно вносьте добрива в ґрунт для уникнення його збіднення, розпушуйте землю навколо рослин – це значно покращить аерацію коренів, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Також він радить проводити профілактичні обробки та забезпечувати помідори достатнім освітленням, оскільки ці рослини дуже полюбляють сонечко.

– Аби листя помідор не скручувалися, не перетримуйте плоди на кущах, адже це може призвести до виснаження рослин, – додає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До речі, помилки у догляді призводять і до такої проблеми, як жирування помідорів – кущі томатів мають потужні товсті стебла, з великою кількістю темно-зеленого листя, але без зав’язей. Як позбутися цієї проблеми, читайте на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-07 11:32:10