Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Втрати росіян в Україні більші, ніж у всіх війнах РФ після Другої світової – The Economist

Фото: Генштаб ЗСУ

Офіційна російська військова та політична влада публічно не повідомляє про кількість своїх втрат вбитими чи пораненими з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року. Однак, як пише журнал The Economist, який посилається на різні джерела, є свідчення того, що РФ нещодавно подолала новий рубіж і російські втрати становлять від 462 до 728 тис. військових.

Кількість загиблих росіян у війні Росії проти України

Журнал склав кілька графіків, у яких спирається на оцінки російських втрат незалежними виданнями, а також підрахунки і витоки інформації від офіційних західних оборонних відомств.

Так, на першому графіку представлені оцінки з офіційних і неофіційних джерел із плином часу.

Зараз дивляться

Згідно з останніми даними, опублікованими 5 липня російськими опозиційними медіа Медиазона і Meduza, кількість загиблих у Росії перевищила 100 тис. осіб, а до 21 червня становила від 106 тис. до 140 тис. осіб. Як зазначає The Economist, більша частина аналізу, здійсненого виданнями Медиазона і Meduza, ґрунтувалася на записах про спадкові справи та некрологи в соціальних мережах та інших виданнях. При цьому їхні дані, отримані з 6 лютого, засновані на тенденціях, оскільки доступ до офіційних документів був обмежений, зазначає журнал.

Водночас дані опозиційних російських ЗМІ узгоджуються з іншими нещодавніми джерелами, оскільки офіційні особи у Франції нещодавно назвали загальну цифру в 150 тис. загиблих військових РФ до травня, а BBC Russia вважає, що до червня померло щонайменше 113 тис. росіян.

Втрати армії РФ у війні з Україною

На графіку №2, представленому The Economist, також відображено оцінки видань Медиазона і Meduza, однак тут дані подано в динаміці – по тижнях. Згідно з їхньою оцінкою, присутні помітні стрибки російських втрат під час контрнаступу України влітку 2023 року і під час боїв за Авдіївку і Часів Яр.

Дані: Медиазона, Meduza / Інфографіка: The Economist

– Ці дані не включають українців, завербованих Росією на окупованих територіях. До них також не включено російських солдатів, які дістали важкі поранення і не здатні повернутися в бій, – пише The Economist.

За приблизними підрахунками журналу, заснованими на витоку документів з американського міністерства оборони, “на кожного вбитого в бою припадає приблизно три-чотири поранені російські солдати”.

Це означає, що до середини червня з ладу вибуло від 462 тис. до 728 000 російських солдатів – більше, ніж передбачувані сили російського вторгнення в лютому 2022 року, – пише видання.

Водночас, за оцінками французьких і британських офіційних осіб, до травня приблизно 500 тис. росіян було важко поранено або вбито.

Вплив російських втрат на демографію РФ

На графіку №3 показано вплив російських втрат на демографічну ситуацію в Росії. Як зазначає журнал, найбільших втрат зазнали люди у віці від 35 до 39 років, 27 тис. з яких, за оцінками, було вбито в період із лютого 2022 року по червень 2024 року.

Однак у відсотковому відношенні до чисельності чоловічого населення Росії найважчими виявилися втрати серед людей віком від 45 до 49 років.

Дані: ООН, Медиазона, Meduza / Інфографіка: The Economist

За останніми оцінками, приблизно 2% усіх російських чоловіків у віці від 20 до 50 років було вбито або тяжко поранено в Україні з початку повномасштабної війни.

Найбільші втрати РФ з часів Другої світової війни

На останній діаграмі (див. графік №4) дані про втрати Росії подано в історичному контексті, де демонструється те, що втрати Росії в Україні з 2022 року перевищують кількість жертв усіх її війн з часів Другої світової війни разом узятих.

Дані: CSIS, Медиазона, Meduza / Інфографіка: The Economist

– Попри це, західні чиновники й аналітики вважають, що важкі втрати навряд чи вплинуть на постачання Росії живою силою в найближчій і середньостроковій перспективі: у червні газета New York Times повідомила, що, на думку американських чиновників, країна здатна набирати від 25 тис. до 30 тис. солдатів на місяць, – зазначає The Economist.

Як зазначає британський журнал, кількість жертв з обох сторін у майбутньому продовжуватиме зростати, хоч липень 2024 року став одним із найінтенсивніших від початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, згідно з даними українського Генерального штабу Збройних сил, загальна кількість російських втрат станом на ранок 7 липня 2024 року становить близько 550 990 осіб. За минулу добу втрати РФ зросли ще на 1150 окупантів, повідомили в Генштабі ЗСУ.


Джерело: Economist

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-07 11:24:08