Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як війна вплинула на споживання електроенергії в Україні

Фото: Факти ICTV

Ситуація в енергосистемі залишається критичною. Саме тому діють графіки відключень електроенергії.

Факти ICTV дізнавалися, яку кількість електроенергії споживає Україна та як на це вплинула війна.

Яке споживання електроенергії в Україні

Наразі Україна генерує до 11,5 ГВт·год, а споживає близько 13 ГВт·год. Проте динаміка споживання електроенергії в Україні взимку змінюється. Потужність споживання до початку війни становила 15 ГВт·год.

Зараз дивляться

Які потужності втратила Україна через атаки ворога

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що через останні кілька російських атак Україна втратила понад 9 ГВт·год генерації. Взимку 2023 року ми потребували максимум 18 ГВт·год. Тобто Україна втратила близько половини усієї потужності.

Скільки електроенергії Україна купує за кордоном

Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі марафону зазначив, що наразі Україна імпортує багато електроенергії з країн Європи. Але цієї кількості недостатньо, щоб перекрити потреби. Обсяг імпорту на 24 червня за потужністю становить 1700 МВт·год.

Зараз ведуться переговори про збільшення імпорту до 2200 МВт·год. Але його не вистачить, щоб перекрити втрачену потужність маневреної генерації. Прогнози не втішні, але розраховувати потрібно насамперед на власні сили. Україна купувала протягом травня електроенергію у п’яти країнах Європейського Союзу.

Відповідно до даних, які опубліковані на сайті Energy Map, з 10 до 16 червня Україна збільшила закупівлю електроенергії з Європи на 13%. Це найбільший тижневий обсяг імпорту. Найбільше купували в Угорщини та Словаччини. Більше п’яти тижнів Україна не експортує електроенергію.

Наразі ведуться переговори з 10 країнами, щоб отримати відповідне обладнання із закритих електростанцій у Східній Європі. Йдеться про турбіни, генератори і трансформатори, які дозволять збільшити генерацію електроенергії.

Відключення електроенергії, Енергетика

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-25 19:35:12