Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як зробити бринзу з козячого молока: покроковий рецепт

Зробити бринзу вдома з козячого молока – це реально, навіть якщо вдома немає спеціальної закваски та ферментів. Головне – бажання та гарний настрій!

Усе, що нам знадобиться, – це козяче молоко та кілька простих інгредієнтів, які точно знайдуться на вашій кухні.

Домашня бринза з козячого молока – сир натуральний, корисний і без зайвих консервантів.

Отже, як зробити бринзу з козячого молока легко і просто, а також важливі поради та секрети приготування – читайте в нашому матеріалі.

Як правильно зробити бринзу з козячого молока

Для приготування бринзи використовуйте найсвіжіше козяче молоко, яке можете знайти. Це значно вплине на смак сиру.

Як зробити бринзу вдома з козячого молока: рецепт покроково

Експериментуйте з додаванням спецій, зелені (кріп, петрушка, кінза) або навіть горіхів (волоські, кеш’ю, макадамія).

Інгредієнти:

  • козяче молоко – 3 л
  • сметана – 500 г
  • лимон – 0,5 шт.
  • сіль – 1 ст. л.
  • Додатково: велика каструля, шумівка, марля або тонка тканина, друшляк, миска для сироватки

Приготування бринзи з козячого молока покроково:

  1. Влийте козяче молоко у каструлю і почніть його повільно нагрівати на середньому вогні. Періодично помішуйте, щоб молоко не пригоріло. Температура має бути близько 85 °C. Якщо у вас немає термометра, орієнтуйтеся на момент, коли молоко почне трохи пузиритися, але не кипіти.
  2. До сметани додайте сік половини лимона та гарно перемішайте.
  3. Тільки-но молоко нагріється, додайте, постійно помішуючи, сметану. Молоко почне згортатися, утворюючи “пластівці”, а знизу буде сироватка. Якщо цього не відбулося, треба просто додати ще трохи соку лимона.
  4. Підготуйте друшляк, вистеліть його марлею або тканиною. Поставте друшляк над великою мискою для збору сироватки. Перелийте отриману суміш на друшляк. Дайте стекти всій рідині. Це займе близько 10 хвилин. Не виливайте сироватку. Її можна використовувати для приготування млинців чи тіста для пирогів і пиріжків.
  5. Зберіть краї марлі чи тканини та злегка відтисніть сир, щоб видалити зайву сироватку. Не перестарайтесь – сир має залишитися вологим.
  6. Викладіть сир у миску, посоліть до смаку.
  7. Загорніть сир у марлю чи тканину і підвісьте над мискою на 1 годину. Потім помістить бринзу під легкий прес (наприклад, під банку з водою) і залиште на 1-2 години за кімнатної температури.
  8. Потім бринзу з козячого молока помістіть у холодильник і залиште на ніч, щоб продукт повністю охолов і набрався смаку. Насолоджуйтесь цим простим і натуральним продуктом, приготованим власноруч. Смачного!

Зберігайте бринзу в герметичному контейнері в холодильнику. Рекомендований термін зберігання – до 5 діб.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-20 13:01:43