Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Росія фейковими новинами та відео намагається підірвати Олімпіаду в Парижі

Росія посилює дезінформаційну кампанії проти Франції, президента країни Еммануеля Макрона, Міжнародного олімпійського комітету (МОК) та Олімпійських ігор-2024 у Парижі.

Метою таких дій є заплямування репутації МОК та створити очікування спалаху насильства в Парижі під час Ігор-2024. Про це йдеться у висновках компанії Microsoft.

РФ посилює дезінформаційну кампанію проти Олімпіади-2024

У звіті йдеться, що російські пропагандисти створили годинний документальний фільм, сфальсифікували новини і навіть імітували французькі та американські спецслужби, щоб поширити фальшиві попередження, які закликають людей уникати Ігор.

Зараз дивляться

Також у ньому детально описується дезінформаційна кампанія, створена групою, яку компанія називає Storm-1679. Для здійснення шкідливої діяльності, вони, зокрема, використовують штучний інтелект. Їхній контент – це короткі ролики, які мають на меті посіяти тривогу щодо можливих терористичних атак.

Також повідомляється, що Storm-1679 використовує мережу з 15 сайтів з контентом, написаним французькою мовою, які видають себе за ЗМІ, чим вони не є. Ці платформи також попереджають про можливі напади і критикують Макрона та його уряд за нібито байдужість до проблем народу Франції.

У червні 2023 року Storm-1679 завантажив у Telegram фейковий документальний фільм налаштований проти МОК під назвою Падіння Олімпійських ігор, що відсилає до фільму 2013 року Падіння Білого дому. У цьому фейку використали штучний інтелект для імітації голосу американського актора Тома Круза.

Інші зображення та відео відсилали до Олімпійських ігор 1972 року в Мюнхені, де члени бойової організації “Чорний вересень” вбили 11 членів ізраїльської збірної та німецького поліцейського.

Поки Microsoft не має достатньо інформації, щоб пов’язати це відео з конкретною особою, але його значне поширення проросійськими ботами дозволяє припустити, що це відео може бути ще однією операцією в межах ширшої кампанії з дискредитації.

Аналітики очікують, що росіяни посилять підривну діяльність напередодні старту Олімпіади-2024 у Парижі.

Зазначається, що дослідники компанії Microsoft та урядовці США виявили низку пов’язаних з Кремлем груп, які поширюють дезінформацію, спрямовану на Європу та Сполучені Штати.

Деякі з них керуються помічниками диктатора Володимира Путіна. Інші пов’язані з російською розвідкою. Також згадується причетність фейкових некомерційних груп та петербурзької ферми тролів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 15:18:38