Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як зволікання США з допомогою впливає на фронт та перемогу – Пінчук

Фото: Генштаб ЗСУ

Захід потенційно значно сильніший за РФ і може посприяти перемозі України, проте потрібно більше зусиль та швидкість в ухваленні рішень щодо допомоги нашій країні.

Про це у своєму матеріалі для Atlantic Council написав український бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук.

Він зазначив, що економіка Заходу в 20-25 разів більша за російську.

Зараз дивляться

– США та ЄС спрямували на підтримку України (включно з фінансовою та гуманітарною допомогою) 0,3% та 0,4% ВВП відповідно. Росія витрачає приблизно 40% свого бюджету на напад на Україну, що становить від 6% до 10% ВВП країни. Ці набагато більші витрати допомагають Росії компенсувати набагато більший економічний потенціал Заходу. Менший боєць, який жертвує всім, може здолати набагато більшого супротивника, який не бореться так сильно, – вважає Пінчук.

На його думку, все залежить від того, що зараз дає Захід проти того, що наразі виробляє Росія та отримує від Ірану та Північної Кореї.

–  Кремль вичавлює все з російської економіки для ведення війни. Захід, схоже, поки що не сприймає війну як екзистенціальну сферу і не цілком усвідомлює терміновість ситуації. Це неправильно, – додає Пінчук.

Вплив надання допомоги від США на фронт

Пінчук вважає, що помилково думати, що українці можуть продовжувати тримати фронт стільки, скільки потрібно Заходу.

– Зараз українці борються проти критичної загрози. Ця загроза зрештою спрямована проти Заходу. Економічний потенціал сам по собі не виграє війну за Україну. Захід повинен боротися за власне виживання, допомагаючи Україні, і повинен робити це зараз, – пише філантроп.

Крім того, він зауважує, що такий стан речей, як гойдалки у Конгресі США щодо надання Україні допомоги негативно впливають на перемогу нашої держави у цій війні.

– Оскільки США перестали надавати допомогу, а Європа не змогла компенсувати її, то за нинішнього стану речей Україна програє. Звичайно, українці будуть боротися, що б не трапилося. Звичайно, українці ніколи не здадуться. Так, українці зроблять неможливе. Ні, Росія не може остаточно перемогти в Україні. Але Україна може програти в короткостроковій перспективі, якщо Захід негайно не збільшить, а не зменшить свою підтримку, – пише Пінчук.

Він зазначив, що українці зараз виснажені та не мають запасів боєприпасів у достатній кількості.

– Я часто спілкуюся з українськими військовими. Вони вважають, що наразі Північна Корея є більш надійним партнером для Росії, ніж Захід для України. Вони кажуть, що якби вони знали, що допомога надійде в недалекому майбутньому, це додало б їм сил дочекатися її, – наголошує Пінчук.

Як змінити ситуацію з допомогою

Головне, що потрібно зробили Заходу – це усвідомити, що часу на розмірковування немає.

–  У 2022 році Захід надто довго чекав, тому що одні вважали, що Росія справді не здійснить повномасштабну атаку, а інші вважали, що Україна не протримається більше декількох днів. У 2024 році багато хто знову чекає занадто довго, бо вважає, що Україна насправді не програє, – додає Пінчук.

Він наголошує, якщо у підходах Заходу не відбудуться серйозні зміни, то світ пошкодує про бездіяльність ще більше, ніж після лютого 2022 року.

– 2022 рік був роком, коли всі недооцінювали Україну. 2023 рік був роком, коли всі недооцінювали Росію. 2024 рік – рік істини, – пише Пінчук.

Це визначатиметься тим, що зараз робить Захід для підтримки України, порівняно з тим, що зараз роблять РФ та її союзники, такі як Іран і Північна Корея.

І не забувайте, що будь-які втрати, яких Україна зазнає у 2024 році, неможливо буде просто компенсувати шляхом нарощування виробництва у 2025 році.

– На війні не має значення, чи багато ви зробили. Важливо, чи зробив ти достатньо. І досить швидко. Європа і Захід повинні змінити свою логіку на 180 градусів. Україна не повинна просити зброю. Захід повинен пропонувати проактивно. Тоді, і тільки тоді, ви дасте українцям те, що їм потрібно, щоб дати відсіч агресору і зберегти свою незалежність. Це створить шанс для миру і безпеки. Для вас, – пише він.

На думку Пінчука, замість українських запитів, на які Захід відповідає після довгих роздумів, пропозиції повинні надходити постійно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 18:53:56