Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україна все одно переможе: Бен Годжес про затримку допомоги від США і перспективи на фронті

Фото: Факти ICTV

Колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес переконаний, що Росія стала значно слабшою, ніж здається на перший погляд, а Україна, попри затягування допомоги від США, здобуде перемогу в повномасштабній війні.

Які сигнали дають США світу, що допоможе випередити Росію, які перспективи виробництва зброї та дронів для України – відповіді на ці за питання дав Бен Годжес в інтерв’ю журналістці Фактів ICTV Ользі Чайко.

Допомога від США

Фото: Pexels

– Минулого року ви пророкували, що завдяки американській зброї Україна зможе у 2023 році відвоювати Крим. Ці прогнози не справдилися. Чи змінили ви їх? Що може відбутися на полі бою цього року?

Зараз дивляться

– Я помилявся у своїй вірі. США і Німеччина долучаться до української перемоги. Я знав, що ми підтримуватимемо Україну. Але я очікував, що мій президент скаже: Ми хочемо, щоб Україна перемогла. І я очікував, що канцлер Німеччини скаже те ж саме. Але вони цього не зробили. Я помилявся, що зробив такі припущення.

І Конгрес зараз не робить своєї роботи. Президент має чітко означити пріоритет, але він цього не зробив. Це є проблемою всередині США. І хоча більшість американців підтримують Україну, хоча більшість республіканців у Конгресі підтримують Україну, ми займаємо досить дивну позицію, яка не є помічною для України.

Росія значно слабша

– Україна все одно виграє у цій війні. Я не думаю змінювати свою позицію. Я думаю, що Росія насправді набагато слабша, ніж ми бачимо на поверхні. Без усіх переваг, які вони мають за 10 років війни. Вони контролюють лише 18% української території. Чорноморський флот РФ має проблеми, російські літаки не заходять в український повітряний простір, пів мільйона російських солдатів вбиті або поранені.

Тож цього року, я думаю, генерал Сирський має стабілізувати фронт. Росія не може вибити Україну. І Україна теж не може вибити Росію. Це як два великих борці. Й обидва втомлені. Але один каже іншому: Ти більш втомлений, ніж я. І бій продовжується.

Фото: Генштаб ЗСУ

– І хто більш втомлений?

– Я думаю, Росія втомлена сильніше. Ми маємо це зрозуміти. Це рік індустріальних змагань. Україна має налагодити систему персоналу, набрати нових людей, забезпечити амуніцією, зброєю із Заходу. І якщо ми випередимо Росію, я думаю, що ми будемо в іншому місці наступного року.

Виробництво зброї для України

– Що можна зробити із західною допомогою, яку ніяк не отримає Україна? І що там було у тій допомозі?

– Це абсолютно жахливий сигнал від США, бо це не мало б навіть підлягати питанню. Це жахливий сигнал від нас. Він заохочує росіян продовжити робити те, що вони роблять. Але дивіться, до 24 лютого 2022 року стільки людей казало мені: Не переживай, Росія не нападе на Україну, в Росії економіка лише, як в Італії. Це правда.

І якщо ви порівняєте економіки Німеччини, Польщі, Франції, Італії, Норвегії, Нідерландів, Британії, то російська виглядатиме карликовою. Не треба думати, що Захід не має можливостей. У нас немає політичної волі. Принаймні, нині я її не бачу.

– Скільки ж місяців Україна може протриматися?

– Я думаю, навіть якщо США нічого не зроблять наступні 2-3 місяці, дуже багато озброєння виробляє Європа. Але його буде більше навіть до кінця цього року. Цей знаменитий один мільйон снарядів – все буде вироблене. Ми, вочевидь, все почали запізно. Але як є.

– А як щодо українських дронів? Який їхній потенціал?

– Українські дрони змінили характер війни. Коли у вас є дрон, який може знищити танк, артилерійську систему або штаб, – це краще, ніж снаряди. Тому що вам потрібен 1 замість 50. Хоча, звісно, дрони не є ідеальними.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 18:05:19