Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Конгресі США представили новий законопроєкт про допомогу для України

Двопартійна група законодавців Конгресу США закликала своїх колег підтримати змінену версію пакету заходів з надання іноземної допомоги Україні та іншим союзникам, а також забезпечення безпеки кордонів, який був представлений минулого тижня.

У листі, надісланому в неділю й отриманому виданням The Hill, депутати Браян Фіцпатрік і Джаред Голден наголосили на терміновості надання допомоги Україні, яка протистоїть російським військам.

– За два роки, що минули з моменту вторгнення Росії в Україну під час найнахабнішої кампанії територіальної агресії в Європі з часів Другої світової війни, підтримка Америкою молодої демократії України була двопартійним консенсусом у Конгресі. Але зараз, коли ми пишемо, становище України перебуває під загрозою. У її борців за свободу закінчуються боєприпаси, і вони відступають зі сходу, прокладаючи шлях для подальшого просування Росії. Це прямий результат тупикової ситуації в Конгресі, – написали Фіцпатрік і Голден у листі до повного складу Палати представників.

Вони продовжили: “Ми не можемо відвернутися від українського народу, який десятками тисяч б’ється і помирає, щоб зберегти свою демократію і суверенітет. Вони довели, що, маючи американську зброю та боєприпаси, вони можуть перемогти в цій боротьбі. Ми знаємо, що без них вони можуть зазнати поразки”.

Зараз дивляться

Уже частково проголосована допомога

Заклик до дії пролунав через тиждень після того, як Сенат Конгресу США ухвалив законопроєкт про іноземну допомогу, який, за словами спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона, не розглядатимуть у нижній палаті парламенту Америки. Законопроєкт Сенату на суму $95 млрд містив гроші для України, Ізраїлю та інших пріоритетів зовнішньої політики, але не містив двопартійної угоди про кордон, яка передбачала підвищення безпеки кордонів і посилення законів про надання притулку.

Республіканці вимагали реформ прикордонної політики як умови надання допомоги Україні, але консерватори з числа Республіканської партії в обох палатах відхилили попередню версію законопроєкту Сенату, яка містила прикордонний компонент.

Законодавці-центристи сподіваються, що їхня нова пропозиція отримає більше підтримки. Їхній законопроєкт, названий Закон про захист кордонів, захист демократій, передбачає виділення Міністерству оборони $66,32 млрд на підтримку країн, що перебувають у стані війни, включно з приблизно $47 млрд для України, $10 млрд для Ізраїлю, $5 млрд для Індо-Тихоокеанського регіону і $2 млрд для підтримки операцій Центрального командування США.

У законопроєкті також є положення про кордони, а також про позбавлення пакета гуманітарної допомоги Газі, Україні та іншим гарячим точкам планети.

Що говорять у Конгресі

Водночас The Hill зазначає, що законопроєкт навряд чи отримає достатню підтримку, оскільки демократи вже проявили до нього скепсис, закликаючи Джонсона ухвалити законопроєкт Сенату.

При цьому багато республіканців раніше заявляли, що підтримають тільки той законопроєкт, який включає всі вимоги, що містяться в їхньому законопроєкті про кордон H.R. 2, який пройшов без єдиного голосу демократів.

У своєму листі колегам Голден і Фіцпатрік торкнулися теми гуманітарної допомоги, написавши: “Хоча наша відповідальність за захист американських інтересів і демократії велика, ми також зобов’язані дбайливо ставитися до ресурсів Америки. Саме тому наш законопроєкт обмежує попередні пропозиції про надання іноземної допомоги найважливішими предметами військової необхідності для України та Ізраїлю. У міжнародного співтовариства є бажання і ресурси для надання важливої гуманітарної допомоги як Україні, так і Газі, і Сполучені Штати повинні запропонувати допомогу в логістиці її доставки, якщо це необхідно”.

Минулого тижня Фіцпатрік заявив журналістам, що він підтримав би первісний пакет зовнішньої допомоги, який сенатські парламентарі представили після кількох місяців перемовин, але він сказав, що розуміє, в якій складній ситуації перебуває Джонсон, маючи справу з вимогливою Республіканською партією.

– Спікеру доводиться керувати конференцією. Він робить усе, що в його силах. Але я також вважаю, що якщо не вдасться домогтися прогресу в розв’язанні важливих питань, які потребують часу, то ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб захистити нашу країну, – сказав Фіцпатрік минулого тижня.

Раніше американський телеканал CNN повідомляв, що військові та чиновники зі США турбуються, що їм доведеться брати гроші з інших проєктів, щоб продовжити фінансування України в умовах затяжної війни з Росією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 16:02:33