Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ілон Маск розповів про перші результати імплантації в мозок пацієнта чипа Neuralink

Перший пацієнт, якому імплантували мозковий чип від Neuralink, схоже, повністю одужав і здатний керувати комп’ютерною мишею за допомогою сили думки. Про це в соціальній мережі Х повідомив засновник стартапу Ілон Маск.

За словами американського мільярдера, Neuralink тепер намагається домогтися від пацієнта якомога більшої кількості натискань кнопок миші.

Як уже повідомлялося, компанія Neuralink успішно імплантувала чип Телепатія пацієнту минулого місяця, після того як у вересні минулого року отримала схвалення на набір людей для випробувань.

Зараз дивляться

Як це працює

Повідомляється, що технологія Neuralink використовує робота для хірургічного введення імплантату інтерфейсу мозок-комп’ютер у ділянку мозку, яка контролює намір рухатися.

Система складається з комп’ютерного чіпа, прикріпленого до крихітних гнучких ниток, вшитих у мозок роботом, схожим на швейну машину.

Робот видаляє невеликий шматок черепа, підключає ниткоподібні електроди до певних ділянок мозку і зашиває отвір.

Маск розповів, що ця процедура триває лише 30 хвилин, не потребує загальної анестезії і пацієнти зможуть повернутися додому того ж дня.

Що кажуть експерти

Однак після заяви Маска про те, що перша людина отримала імплант Neuralink, експерти висловили серйозну стурбованість з приводу безпеки.

Так, почесний науковий співробітник Кардіффського університету Дін Бернетт назвав початок випробувань на людях таким, що викликає занепокоєння і тривогу.

– Швидкість, з якою Маск перейшов від відсутності участі в розробці нейрохірургічних імплантатів до гучних глобальних заяв, бентежить і тривожить, – сказав він.

Вчений зізнався, що якби міг поговорити з людиною, яка зголосилася на цей експеримент, то спробував би відрадити її від цього.

Мета Neuralink

Початкова мета Neuralink – дозволити людям керувати комп’ютерним курсором або клавіатурою за допомогою думок і спілкуватися зі світом бездротовою мережею. Це схоже на заміну частини черепа розумним годинником, сказав Маск.

У компанії стверджують, що цей винахід дасть нам змогу ділитися своїми думками, страхами, сподіваннями і тривогами, не обтяжуючи себе письмовою або усною мовою. А також може допомогти паралізованим людям знову ходити і вилікувати інші неврологічні захворювання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 14:03:58