Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як приготувати бордоську суміш: рецепт та застосуваня

Є велика кількість препаратів, які широко застосовуються для захисту плодових і ягідних культур від більшості захворювань. Одним з таких є бордоська суміш. Як її приготувати, навіщо використовують цю рідину та про особливості обробки нею дерев та рослин – розпитали у нашого постійного експерта із захисту рослин Олексія Колесника.

Що таке бордоська суміш

Бордоська суміш – це водний розчин сульфату міді (CuSO4) та вапна (Ca(OH)2), застосовується як фунгіцид для виноградників, фруктових ферм та у садах, городах для профілактики грибкових заражень рослин.

– Бордоська суміш – це водний розчин мідного купоросу та вапна з фунгіцидною дією, – пояснює Олексій Колесник.

Зараз дивляться

Для чого використовується бордоська суміш

Бордоська суміш є чудовим засобом, який здатен захистити рослини від різних хвороб, зазначає наш постійний експерт.

Найперше, від чого вбереже бордоська рідина – чорна ніжка на овочевій розсаді, кучерявість листя та парша – на плодових деревах. Садівники ефективно застосовують бордоську суміш під час лікування моніліозу.

– Використовується бордоська суміш для захисту дерев від хвороб, які були спричинені грибами та ооміцетами: парши, моніліозу, антракнозу, іржі та багатьох інших, – додає він.

Це найпопулярніший протигрибковий засіб серед українських городників. Його винайшли близько ста років тому у французькому місті Бордо. А свою актуальність він зберігає і досі.

Що знадобиться для бордоської суміші: інгредієнти

Звісно, бордоську суміш можна купити у будь-якому спеціалізованому на рослинах магазині, вона є досить дешевою. Але навіщо, коли засіб досить легко приготувати самостійно у себе вдома.

І для цього не знадобиться багато додатків, достатньо взяти лише мідний купорос та негашене вапно. А також знайдіть у себе неметалевий посуд, у якому зможете змішати з водою зазначені інгредієнти.

– Бордоську суміш дуже легко приготувати вдома, для цього знадобляться лише: мідний купорос, негашене вапно, неметалеві ємності для змішування та вода, – говорить наш постійний експерт з рослин.

Також Олексій Колесник розповів, які дерева та рослини можна обробляти бордоською сумішшю, та як ця суміш впливає на них.

Які рослини можна обробляти бордоською сумішшю

Найчастіше бордоською сумішшю використовують для плодових дерев, винограду, ягідних кущів, томатів, картоплі, огірків та перця.

– Бордоська суміш може застосовуватись на багатьох рослинах, плодових деревах, ягідних кущах, виноградниках, томатах та картоплі, ефективно знищуючи патогенні організми, але надто висока концентрація купоросу у суміші може призвести до опіків рослин, – зауважує наш постійний експерт із захисту рослин.

Зокрема, садівники ефективно застосовують цю рідину під час лікування моніліозу на яблуні, айві, груші.

Фото: pixabay

Вона ефективно бореться з плодовою гниллю та іншими хворобами вишень і слив та добре долає кучерявість листя персика, абрикоса. Для цього ранньою весною беруть 3% розчин чудодійної суміші, а згодом використовують 1% розчин тричі на сезон.

3% розчином обприскують також кущі смородини, аґрусу, малини, а також суниці до розпускання листя. Це допомагає у боротьбі із плямистостю зелених частин.

Крім того, бордоською сумішшю від фітофторозу обробляють троянди, гвоздики, жоржини, айстри, гладіолусів.

Як приготувати бордоську суміш у домашніх умовах

Щоб обробка бордоською сумішю принесла максимальну користь, потрібно вміти правильно її приготувати. Зокрема важливо не лише не порушити основні принципи, але і створити оптимальну кислотність суміші.

Отже, за словами нашого постійного експерта, в залежності від бажаної концентрації потрібно взяти необхідну кількість мідного купоросу та вапна у рівній пропорції.

– Зазвичай, використовується суміш з концентрацією від 1 до 3%, яка виміряється по вмісту купоросу. Тобто, для приготування 1% розчину необхідно розчинити 100 грам купоросу та вапна у 10 літрах води, – додає Олексій Колесник.

Розводити ці речовини потрібно в окремих ємностях у теплій воді. Після повного розчинення їх можна повільно змішувати, доводячи до однорідної суміші.

Отже, покрокова інструкція, як приготувати бордоську суміш в домашніх умовах.

  • Крок 1. Розвести речовини у воді

В окремих посудинах до повного розчинення розводимо купорос та вапно.

  • Крок 2. Змішуємо дві речовини разом

Об’єднуємо купорос та вапно в одну загальну суміш.

  • Крок 3. Проціджуємо розчин через марлю

Перед використанням розчин обов’язково проціджуємо через марлю. Засіб застосовується одразу після приготування.

Ну, і далі обробляємо отриманою сумішшю наші дерева та рослини у саду. Для цього обираємо сухий та безвітряний день.

– Дотримуючись заходів безпеки поводження з фунгіцидами, за допомогою обприскувача ретельно покривайте всі гілки та стовбури, приділяючи найбільшу увагу старим частинам рослини, – додає наш постійний експерт з рослин.

Отже, аби обробити бродською сумішшю дерева або квіти у саду – просто поступово розпиліть бордоську суміш на стовбури та гілки рослин.

– Для обприскування плодових дерев використовуємо 1,5% розчин бордоської рідини. Для обробки ягід та квітів – 1% розчин. Такої концентрації буде достатньо для того, щоб знищити хвороботворні бактерії та грибок, – говорить Олексій Колесник.

Коли обробляти дерева та рослини бродською сумішшю

Найчастіше обробки бордоською сумішшю проводять навесні та восени. Це дозволяє захистити рослини від хвороб перед початком активного росту або підготувати до зими, повністю виключаючи можливість опіків на молодих, зелених частинах рослини.

На початку осені бордоську рідину рекомендується використовувати для обробки винограду, яблунь, груш та інших плодових дерев. Для профілактики препарат можна застосовувати для ягід та багаторічних рослин, наприклад, троянд.

До речі, залізний купорос, який ще має хімічну назву сульфат заліза, також неабияк популярний серед садівників. Факти ICTV писали про те, як виглядає залізний купорос та про його застосування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-18 13:13:21