Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кулеба зустрівся з головою МЗС Китаю після його заяв про мир між Україною та РФ

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що умови для мирних переговорів щодо припинення війни Росії проти України не підходять Пекіну.

Про це пише американське видання Bloomberg.

Україна наполягає на проведенні саміту високого рівня в рамках реалізації Глобальної формули миру наступного місяця, але дату, ймовірно, буде перенесено на квітень або травень через відсутність зобов’язань з боку світових лідерів, пише видання з посиланням на свої джерела.

Зараз дивляться

Швейцарія раніше заявила, що вона відкрита для проведення саміту, і її дипломати намагаються оцінити інтерес з боку партнерів – зокрема з Китаю.

Участь Китаю вважається особливо важливою з огляду на той вплив, який Пекін чинить на Росію, ключового дипломатичного союзника.

– Наразі не дозріли умови для того, щоб сторони повернулися за стіл переговорів, – сказав Ван Ї в інтерв’ю на сцені Мюнхенської безпекової конференції в суботу, не назвавши причини.

Він додав, що Китай “виконав велику конструктивну роботу”, і планує й надалі продовжувати відігравати “позитивну роль”, сказав він, наголосивши при цьому, що його країна не несе одноосібної відповідальності за розв’язання кризи.

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який також перебуває в Мюнхені на щорічній безпековій конференції, провів із Ван Ї зустріч, щоб переконати його взяти участь у саміті миру, повідомили агентству джерела, які говорили на умовах анонімності.

– Я зустрівся зі своїм китайським колегою Ван Ї, щоб обговорити двосторонні відносини, торгівлю і необхідність відновлення справедливого і міцного миру в Україні. Я поінформував міністра закордонних справ Ван Ї про бачення України щодо майбутнього Глобального саміту миру в Швейцарії. Ми погодилися з необхідністю підтримувати українсько-китайські контакти на всіх рівнях і продовжувати наш діалог, – написав Кулеба.

Різноманітність учасників

Рік тому Ван заявив на тій самій конференції, що Китай незабаром опублікує документ про політичне врегулювання кризи між Росією та Україною. Позиційний документ із 12 пунктів, що з’явився кілька тижнів по тому, був здебільшого скептично зустрінутий західними країнами.

Союзники України зацікавлені в тому, щоб на будь-якій зустрічі високого рівня були присутні представники держав, що розвиваються, включно з Бразилією, Південною Африкою та Індією.

Кілька країн, включно з Китаєм, заявили, що хочуть, щоб за столом переговорів була присутня і Росія. Київ виступає проти цієї пропозиції, особливо, коли умови справедливого миру не отримають широкого схвалення.

Раніше радники з національної безпеки з десятків країн провели чотири зустрічі, щоб підготувати підґрунтя для зустрічі на вищому рівні, остання з яких відбулася у Швейцарії, але прогрес на них був обмеженим, а Китай узяв участь лише в одній. У грудні також відбулася зустріч меншої групи чиновників, про що раніше повідомляло агентство Bloomberg.

План миру, запропонований президентом України Володимиром Зеленським, охоплює дотримання принципів Організації Об’єднаних Націй, як-от територіальна цілісність і суверенітет, а також виведення російських військ із країни та забезпечення продовольчої й енергетичної безпеки.

Фото: Dmytro Kuleba

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-18 01:24:05