Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як узяти стрес під контроль і керувати ним — психолог

Психологиня Галина Волошина на майданчику популярного онлайн-ресурсу Психологічна підтримка пояснила, як ефективно та безпечно керувати стресом, як контролювати небезпечні для здоров’я емоційні стани.

Реакція на стрес

За словами експертки, на фізіологічному рівні організм реагує інстинктивним бажанням усунути причину стресу або ж уникнути зіткнення з нею. Тому фізіологічну реакцію на стрес визначають як “бити або тікати”.

– У цей момент організм мобілізує всі резерви: частішає дихання, прискорюється серцебиття, напружуються м’язи. Це важливо в екстремальній ситуації, коли людина змушена діяти негайно заради свого порятунку, – зазначає Галина Волошина.

Зараз дивляться

За словами психолога, стрес позначається і на поведінці людини. Щоб позбутися стресу, люди, наприклад, починають зловживати алкоголем, більше палити, замість того, щоб вирішувати проблеми, впадають у бездіяльність і апатію.

Фізичні способи

Галина Волошина каже, що існує безліч ефективних і цілком безпечних способів, які допомагають керувати стресом:

  • фізичні вправи допомагають майже одразу. Навіть 20 хвилин фізичної активності щодня значно покращує самопочуття;
  • раціональне харчування. Люди в стані хронічного стресу часто зловживають солодощами. Проте набагато корисніше їсти овочі, в яких містяться потрібні для подолання стресу вітаміни та мінерали;
  • відпочинок і сон. Порушення сну – перший симптом стресового перевантаження. Щовечора треба лягати в один і той самий час. Перед сном потрібно провітрити спальню, прийняти теплу ванну або душ, можна випити склянку трав’яного чаю або молока з медом.

Емоційні способи

За словами психолога, стрес потрібно “проговорити” – висловити свої почуття словами, розповісти про них близькій людині. Можна записати свої думки та почуття. Викладені на папір, вони втрачають руйнівні властивості.

Інтелектуальні способи

На інтелектуальному рівні для профілактики стресів, за словами експерта, дуже важливим є планування часу. Складіть список справ і поступово викреслюйте вже зроблене. Найважливіші та найтерміновіші справи зі списку потрібно виконувати в першу чергу.

Крім того, позитивне мислення (за можливості) послаблює емоційне напруження, допомагає знайти ефективне рішення і діяти відповідно до обставин, зазначила психологиня.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-15 08:55:16