Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Труднощі з фінансами згубно позначаються не тільки на нашій психіці — дослідження

Команда вчених із Великої Британії під час дослідження з’ясувала, що стрес через фінансову скруту впливає не тільки на психічний стан людини, а й на роботу імунної, нервової та ендокринної систем.

Основні чинники стресу

Повідомляється, що в дослідженні, яке тривало чотири роки і результати та основні висновки якого публікують ScienceDirect і ScienceAlert, узяли участь майже 5 тис. осіб віком від 50 років.

Зараз дивляться

Учені виділили шість поширених чинників стресу:

  • фінансові труднощі;
  • догляд за кимось;
  • інвалідність;
  • важку втрату, горе;
  • хвороба;
  • розлучення.

Профілі ризику

Під час дослідження з’ясувалося, що через фінансові труднощі фізичне здоров’я зазнає істотного впливу в довгостроковій перспективі. Вчені встановили профілі ризику за допомогою чотирьох біомаркерів у крові.

З’ясувалося, що учасники дослідження, які відчували стрес тільки через фінансові проблеми, мали майже на 60% більше шансів продемонструвати профіль високого ризику чотири роки потому.

З кожним додатковим стресовим чинником, зокрема таким як розлучення, ця ймовірність зростала на 19%.

Вплив стресу на життя

За словами епідеміологині Одеси Гамільтон, стрес через фінансові труднощі може вплинути на багато аспектів життя, призводячи до сімейних конфліктів, соціальної ізоляції, навіть голоду і безпритульності.

Відомо, що гострий стрес спричиняє каскад гормональних змін в організмі, які прискорюють дихання і серцебиття, підвищують кров’яний тиск. Імунна система також реагує, виробляючи більше прозапальних молекул.

У цьому дослідженні фінансовий стрес, важка втрата та тривала хвороба продемонстрували найістотніші довгострокові зміни в імунних та нейроендокринних біомаркерах. Це свідчить про вплив хронічного стресу на погіршення фізичного здоров’я, резюмують учені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-08 15:34:23