Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Законопроєкт про мобілізацію містить корупційні ризики – Антикорупційний комітет ВР

Антикорупційний комітет Верховної Ради розглянув оновлений законопроєкт про мобілізацію 10449 та визнав, що він містить корупційні ризики.

Про це народний депутат від фракції Європейська солідарність Вікторія Сюмар написала у себе у Facebook.

— Фактично і Міноборони та Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. По суті, військовослужбовець через 36 місяців має право лише написати рапорт про звільнення. Але рішення кого і коли демобілізувати вирішуватиме ставка Верховного головнокомандувача, – зазначила нардеп.

За словами Сюмар, члени Комітету Ради визнають, що законопроєкт у цьому випадку містить корупційну складову:

Зараз дивляться

  • по-перше, тому що Кабмін визначатиме, хто з правоохоронних та антикорупційних органів матиме броню, а хто має бути мобілізованим;
  • по-друге, Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без чітких підстав.

— І через неясність, які документи потрібно надати для тих, хто доглядає інвалідів, щоб довести факт відходу. І тому, що можуть бути ризики при накладенні стягнення за відкриття електронного кабінету призовника, — продовжила політик.

Поки ТЦК передаватиме дані призовника, який відмовився вводити свої дані в електронний кабінет, поліції, а та виписуватиме протоколи про порушення.

— Все виписано знову не чітко та сумнівно щодо відповідності Конституції… ми запропонували як його доопрацювати.
Але поки армія є “квитком в один кінець” із декларативним рапортом через 36 місяців, мотивації по службі буде ще менше…, – резюмувала Сюмар.

Нагадаємо, заступник голови Комітету парламенту з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв перерахував спірні моменти у законопроєкті 10449. За його словами, їх не так вже й багато, але доопрацювання вони вимагають.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-05 23:52:51