Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кулеба впевнений, що Захід ухвалить рішення щодо російських коштів у 2024 році

Фото: Офіс президента

Держави, в яких знаходяться заблоковані російські активи, ухвалять рішення щодо використання цих коштів у 2024 році.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної пресконференції з міністеркою закордонних справ Канади Мелані Жолі.

– Рішення щодо використання заморожених російських активів буде ухвалене у 2024 році. Я не маю у цьому жодних сумнівів, — сказав він.

Український міністр додав, що Україна, спільно з партнерами, напрацює у 2024 році рішення щодо використання заморожених російських активів.

Зараз дивляться

– Це рішення має свої складнощі і, можливо, воно буде ухвалено частинами – спочатку щодо податку на прибуток із замороженого активу, щодо прибутку і, зрештою, щодо самого активу, – вважає Дмитро Кулеба.

Заморожені активи РФ

Дискусія щодо використання російських активів, заблокованих в західних країнах, триває з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Так, одним з планів, який наразі розглядають, перш за все, європейські держави, є введення податку на доходи з активів РФ. Як приклад, 29 січня стало відомо, що посли ЄС погодили пропозицію щодо використання надприбутків із російських заморожених активів, які хочуть передати Україні.

За оцінкою FT, що приблизні доходи з цих активів становитимуть до €3 млрд на рік або близько €15 млрд у період з 2023 до 2027 року. Їх остаточна сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цих років. Водночас наразі невідомо, який податок можуть запровадити країни ЄС на цей дохід.

Паралельно із цим розвивається ситуація щодо заморожених коштів РФ у Сполучених Штатах. У грудні 2023 року повідомлялось, що Вашингтон пропонує іншим країнам в рамках G7 передати кошти державам Європи, як постраждалим від агресії РФ. Згодом ці кошти можуть бути передані Україні через Світовий банк чи Європейський банк розвитку та реконструкції.

Наразі йдеться про близько €260 млрд, які були заблоковані на території країн G7, Європейського Союзу та Австралії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-02 14:09:09