Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Помилки мислення, як ми самі спотворюємо реальність через неправильні висновки — психологи

Експерти популярної онлайн-платформи Психологічна підтримка розповіли про таке явище, як помилки мислення, коли ми самі свідомо спотворюємо реальний стан речей.

Криве дзеркало

– Часто емоційні страждання людини є безпідставними та зумовлені когнітивними викривленнями. Її думки, як криве дзеркало, можуть спотворювати реальність. – пояснюють психологи.

За словами фахівців, людина може робити поспішні, надто емоційні висновки або надмірно фокусуватися на негативному, або ж приписувати іншим людям погані думки про себе. Такі помилки мислення негативно впливають на загальне психічне здоров’я.

Зараз дивляться

Психологи пропонують розібратися, які бувають когнітивні викривлення, як їх виявити та знешкодити.

Перебільшення негативу та применшення позитиву

Це про той випадок, коли людина перебільшує негативну інформацію і недооцінює позитивні моменти. Наприклад, після пікніка з друзями згадує лише похмуру погоду або недопечене м’ясо на барбекю.

Проте варто позбуватися таких думок і об’єктивно оцінити ситуацію. Наприклад, нагадати собі, що пікнік – насамперед можливість чудово провести разом час, поспілкуватися з друзями. І їжа тут не головне.

Негативне пророцтво

Є люди, які мають схильність будувати саме негативні прогнози. Вони впевнені в провалі, у катастрофічних наслідках. Наприклад, що самостійна подорож без знання іноземної мови принесе більше дискомфорту, ніж вражень. Або ж що економічна криза обов’язково потягне за собою звільнення і неможливість знайти нову роботу.

Заспокоїти себе можна думками про те, що подорож – це завжди новий досвід, який може бути позитивним навіть без знання іноземної мови. І що економічна криза – це не завжди про відсутність можливості заробити собі на життя.

Персоналізація

Персоналізація – це про впевненість у тому, що можеш читати чужі думки про себе. Коли людина приймає рішення за інших щодо оцінки своєї особистості, часто перебільшуючи власну значущість.

Наприклад, це такі думки: “Раз він/вона мені не дзвонить, значить, сердиться”, “Якщо вони побачать мене в цьому одязі, то подумають, що я потворний”, “Якщо він/вона спізнюється, значить, не поважає мене” тощо.

Але світ не обертається навколо нас, кажуть експерти. Люди можуть просто бути зайнятими, можуть потрапити в затор, а їхні думки далеко не завжди зайняті нами.

Навішування ярликів

Це про людей, які схильні приписувати собі або іншим фіксовані характеристики, розділяти оточення на категорії. Наприклад, називати себе “жахливою людиною” після того, як забули зателефонувати комусь, або ж “поганою мамою” після єдиного крику на дитину.

Але пам’ятайте про те, що погані, жахливі люди не відчули б провини, зазначають експерти.

За їхніми словами, можливо, порушувати домовленості, кричати на дитину – не у ваших правилах і зазвичай ви собі не дозволяєте такої поведінки. Тоді подумайте, що змусило вас так вчинити, які форс-мажорні обставини стали цьому причиною.

Шкідливих звичок мислення можна і варто позбутися, наголошують фахівці. Вони закликають не боятися сперечатися зі своїми думками, щоб об’єктивно оцінити ситуацію. А також уникати слів “завжди” і “ніколи”, намагатися не перебільшувати обсяг невдач. Головне вірити, що не буває абсолютно безнадійних ситуацій.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-01 10:03:51