Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

чи можна збити крилату ракету та що Україна може протиставити ракетній загрозі

Фото: Міноборони

Уранці 13 січня росіяни завдали удару ракетою Х-22 по Шостці Сумської області, внаслідок чого було пошкоджено щонайменше 26 будинків. А вже наступного дня, 14 січня, під час масованої атаки Х-22 влучила в багатоповерхівку у Дніпрі, внаслідок чого було зруйновано цілий під’їзд, а 46 людей загинули.

Про те, чому українська ППО не змогли збити ракети Х-22, чи можливо це взагалі і чи є на озброєнні ЗСУ необхідні засоби, Фактам ICTV розповів військовий експерт Олександр Коваленко.

Чим можна збити ракету Х-22

За словами військового експерта, теоретично надзвукову крилату ракету Х-22 можна збити такими комплексами, як ЗРК Patriot та SAMP/T.

Зараз дивляться

– Чому теоретично, бо практично їх на сьогодні ніхто не збивав. Чому? Тому що росіяни використовують ці ракети в областях та регіонах, де відсутні такі ЗРК, – розповів військовий експерт.

Як пояснив Олександр Коваленко, за технічними характеристиками ЗРК Patriot та SAMP/T мають можливість перехоплення ракети Х-22 за тим самим принципом, як відбувається перехоплення ракет Іскандер та Кинджал. Фактично Кинджали за своїми характеристиками навіть складніша ціль для перехоплення, ніж Х-22, але ЗРК Patriot і SAMP/T її стабільно перехоплюють майже зі стовідсотковою ефективністю.

– Усі інші ЗРК не можуть протидіяти Х-22, – наголосив Олександр Коваленко.

Військовий експерт також зазначив, що є деякі модифікації ЗРК C-300 та C-400, які б могли збити ракету Х-22, але на озброєнні України саме такі модифікації не стояли. Тому, на думку Олександра Коваленка, лише західні зразки можуть протидіяти цим ракетам.

Що відомо про надзвукову крилату ракету Х-22

Х-22 Буря – російська надзвукова крилата протикорабельна ракета повітряного базування великої дальності.

Розробка їх розпочалася у Радянському Союзі у 60-х роках минулого століття. На сьогодні ракети вже не виробляються, оскільки вважаються застарілими. Але при цьому в Росії ще достатньо їх запасів.

Х-22 має низьку точність влучення, тому при використанні наземних цілей вважається так званою ракетою терористичної загрози.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила по території України щонайменше 140 ракет Х-22.

Захист від крилатих ракет Х-22: що відомо про ЗРК Patriot та SAMP/T

Система ППО SAMP/T – це наземний зенітно-ракетний комплекс, призначений для захисту території від повітряних загроз (літаків або крилатих ракет). Крім того, це єдина система ППО європейського виробництва з подібними протибалістичними характеристиками.

ЗРК SAMP/T перебувають на озброєнні Франції, Італії та Сінгапуру. Навесні минулого року кілька таких ЗРК, розроблених європейським консорціумом Eurosam, були передані Україні Італією.

MIM-104 Patriot – американський зенітний ракетний комплекс, що перебуває на озброєнні армії США та їхніх союзників. У 2023 році Україна отримала обмежену кількість ЗРК Patriot, які ЗСУ інтегрували в наявну систему протиповітряної оборони країни та успішно використовують для відбиття ракетних загроз.

Виробляється комплекс американською компанією Raytheon – найбільшим у світі виробником керованих ракет. ЗРК Patriot оптимізовано для захисту від військової авіації, балістичних та крилатих ракет.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-30 14:03:19