Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лопнула судина в оці: що робити і які причини

Судини в оці тендітні, вони можуть лопатися з багатьох причин. Це може бути звичайна перевтома, або ж передвісник серйозного захворювання.

Що робити, якщо лопнула судина в оці, і як це лікувати, Фактам ICTV розповідла лікар-офтальмолог, завідувач відділення мікрохірургії ока Івано-Франківської ЦМКЛ Юлія Масляк.

Якщо ви помітили, що лопнула судина в оці, то краще одразу звернутися до лікаря. Офтальмолог проведе обстеження, з’ясує, чому стався розрив судини, і підбере терапію, яка позбавить вас дискомфорту.

Зараз дивляться

Лопнула судина в оці – причини

– Субкон’юнктивальний крововилив – такий медичний термін має ця недуга. Іншими словами – це синяк ока, до нього призводить судинка, яка тріснула, – пояснює Юлія Масляк.

Причини виникнення:

  • Гіпертонія. Високий артеріальний тиск часто призводить до тріскання судин в оці.
  • Сильний синдром “сухого ока”. Людина сильніше натиснула, потерла око, і це також може призвести до легкої травми.
  • Діабет. Діабетики – ще одна категорія людей, в яких часто трапляються субкон’юктивальні крововиливи.
  • Важке фізичне навантаження.
  • Тупа травма (ока або удар по голові).
  • Механічне пошкодження зіниці.

– До погіршення зору цей синяк не призводить в жодному випадку, якщо він на передній частині ока. Якщо не проконтролювати його появу і пропустити причину, то такий крововилив може повторитись, але всередині ока. А це означає, що око повністю залите кров’ю і пацієнт тимчасово втрачає зір, – каже офтальмолог.

Що робити, якщо лопнула судина в оці

Особливого лікування субкон’юнктивального крововиливу немає. Лікарі рекомендують використовувати краплі. Але важливо розуміти, що синяк в оці, як і будь-який інший синець на тілі, дуже довго заживає. Гематома збільшується, міняє кольори і зникає лише з часом.

– Краще прийти на консультацію до офтальмолога, бо різні зовнішні фактори можуть вплинути на утворення синяка в оці. Самолікування не приводить до покращення, – додає експертка.

Самотужки визначити причину та серйозність крововиливу важко. Аби не пропустити іншу патологію та знайти причину, чому лопнула судина в оці, слід звертатися до офтальмолога.

Якщо є ознаки серйозного захворювання, медик скерує до інших фахівців. Лікування буде тривалим, бо синець може сходити від тижня і до місяця часу, але не складним.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-27 14:18:33