Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи обов’язково здоровий раціон передбачає відмову від солодощів — дієтолог

Президент Асоціації дієтологів України, консультант із громадського здоров’я МОЗ України Олег Швець пояснив, як подружити солодощі зі здоровим способом харчування.

Швидкоплинне задоволення

– Солодощі дають швидкоплинний сплеск задоволення. Водночас, надмірна кількість тістечок, печива, цукерок, морозива згодом призводять до ініціації механізмів виникнення ожиріння та діабету, – каже Олег Швець.

За словами дієтолога, переїдання солодкого впливає на рівень інсуліну, порушує нормальні метаболічні процеси та виснажує можливості компенсації різких коливань рівня цукру в крові.

Зараз дивляться

Тим часом, за словами експертки, існують нескладні правила, що допоможуть насолодитися смаколиками та не нашкодити собі.

Уникайте суворих обмежень

Постійна відмова від десерту може призвести до порушення встановлених вами обмежень і в кінцевому підсумку зруйнувати всі ваші добрі наміри.

Щоб схуднути на кілограм, потрібен тиждень. Однак цей кілограм можна набрати за день, якщо зірватися і з’їсти те, що вам дійсно не потрібно.

Спробуйте дозволити собі улюблені солодощі, проте в помірній кількості та з іншими, більш здоровими продуктами. Наприклад, якщо вас тягне до шоколаду, розтопіть трохи чорного шоколаду і посмакуйте ним із виноградом або іншими ягодами чи фруктами.

Застосовуйте зважені підходи

Один з універсальних підходів – їсти солодощі один раз на тиждень. Однак це не означає, що це можна робити без обмежень. Краще одразу встановити певні правила – в який час і яку кількість ви собі дозволяєте.

Якщо вам щодня потрібно щось солодке, обирайте продукти, що містять менше ста калорій на порцію. Такий вибір буде зваженим.

Дотримуйтеся балансу здорового харчування

Зверніть увагу на чотири основні усвідомлені зміни, які допоможуть періодично вживати в їжу десерти та подолати надмірне захоплення солодощами:

  • зменшіть розмір порції, хорошим рішенням буде буквальна заміна посуду на аналогічний меншого розміру;
  • робіть акцент на рослинній їжі, багатій на харчові волокна. Такі продукти та страви забезпечують насичення без надходження надмірної кількості калорій;
  • їжте повільніше. Це забезпечує більш тривале насичення і пізніше повернення голоду. Якщо ви відчули себе фізично наповненим, ви, ймовірно, вже з’їли забагато;
  • додайте фізичну активність. Скористайтеся крокоміром і дізнайтеся, скільки кроків ви робите на день. Експертні організації рекомендують 10 000 кроків на день.

Пам’ятайте також, що, згідно з рекомендаціями ВООЗ, доросла людина в середньому має споживати не більш як 50 г доданого цукру на день, а ще краще – менш як 25 г на добу. Дітям до трьох років краще не споживати доданий цукор взагалі, а після трьох – не перевищувати 25 г на добу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-14 11:20:14