Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яке сьогодні свято – 14 січня 2024: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 14 січня, у світі відзначають Всесвітній день логіки, а згідно з новоюліанським церковним календарем – віддання свята Богоявлення і День пам’яті святої рівноапостольної Ніни. Ще до переходу на новий календар, на цю дату припадав Старий Новий рік, День святого Василя та Обрізання Господнє. Але 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський стиль, а тому свята змістилися на 13 днів назад.

Яке сьогодні свято – 14 січня 2024 року

6 січня згідно з новоюліанським календарем віряни відзначали Богоявлення. Святкування свята триває вісім днів, тобто віддання Богоявлення відбувається 14 січня (останній день). У храмах ще раз лунають піснеспіви самого свята Хрещення Господнього. Парафіяни згадують події, описані в Євангеліях.

Також віряни сьогодні вшановують пам’ять святої рівноапостольної Ніни, яка є просвітителькою Грузії. Вона народилася в місті Коластри, в Каппадокії, де було багато грузинських поселень. З дитинства полюбила Бога та із задоволенням слухала розповіді про життя Ісуса Христа.

Зараз дивляться

Уже в 12 років Ніна вирішила присвятити своє життя служінню Господу. З підліткового віку її виховувала в Єрусалимі благочестива стариця Ніанфора, яка часто розповідала їй про ще тоді язичницьку Іверію (Грузія). Дівчинка молилася вдень і вночі, щоб опинитися там і почати проповідувати.

Коли Ніна прийшла в Іверію, то вирушила в місто Мцхет на язичницьке свято з іншими місцевими жителями. Вона вірила, що сам Господь вкаже їй, що робити і як почати проповідь святого Євангелія. Так і сталося. Її молитва зробила диво, Бог почув Ніну і свята стала відкрито проповідувати віру в Ісуса Христа.

Хто святкує День ангела 14 січня 2024 року

14 січня День ангела відзначають володарі таких імен, як – Ніна, Емілія, Богдан, Василь, В’ячеслав, Григорій, Іван, Олександр, Михайло, Трохим.

Що не можна робити 14 січня 2024 року

  • У День святої Ніни не варто згадувати минуле і сумувати про нього.
  • Не варто лаятися і конфліктувати.
  • Не можна ображати тварин.
  • Не варто відмовляти в допомозі.
  • Не потрібно брати в борг.

Що можна робити сьогодні

Цього дня потрібно звернутися до святої Ніни в молитві. Зазвичай у неї просять про позбавлення від. бід, скорбот і про зміцнення віри.

Оскільки цього дня немає заборон на працю, можна поробити домашні справи або ж просто відпочити, оскільки у 2024 році 14 січня припадає на неділю.

Народні прикмети на 14 січня 2024 року

  • Білі хмари – до морозу.
  • Іній на деревах – до тепла.
  • Сильний вітер – до дощового року.
  • Сніг іде вранці – до пізньої весни, але теплого літа.
  • Зоряне небо – до гарного врожаю гороху.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-14 05:34:47