Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яке значення для України має договір про безпеку із Британією

Фото: Офіс президента

Підписання безпекового двостороннього договору між Великою Британією та Україною може стати взірцем для інших країн, які в цьому питанні все ще знаходяться на етапі переговорів з офіційним Києвом.

Про це у коментарі Фактам ICTV розповів політолог Володимир Фесенко.

Він прокоментував візит прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака до Києва, в рамках якого між ним та президентом України Володимиром Зеленським був підписаний безпековий договір. Договором передбачено, зокрема, формалізацію безпекових домовленостей між Києвом та Лондоном та довгострокову підтримку на період у 10 років, або ж поки Україна не стане членом НАТО.

Зараз дивляться

Ще одним наслідком підписання договору є запобігання новому нападу з боку Росії після завершення поточної російсько-української війни. У такому разі, сказав Ріші Сунак під час свого візиту до Києва, Велика Британія надасть безпекову підтримку, яка потрібна Україні, у вигляді сучасного озброєння, фінансування, а також санкцій, які “матимуть ціну для Росії”.

За оцінкою Володимира Фесенка, такий крок з боку офіційного Лондона може стати взірцем для інших країн, з якими Київ веде переговори щодо підписання подібних договорів.

– Це перший такий приклад і я думаю, що в подальших переговорах про укладання подібних договорів будуть відштовхуватись від тексту цього договору. Будуть, безумовно, розбіжності, певні нюанси, бо, наприклад, договори зі Сполученими Штатами та великими країнами Європи будуть чимось схожі на договір з Великою Британією, але будуть безумовно і якісь відмінності, – каже він.

За словами політолога, підписання зазначеного договору “відкриває новий період в договірних стосунках України з нашими партнерами”, який передбачатиме переговори про безпекові гарантії та обіцянки з боку партнерів, чого раніше не було.

Водночас Фесенко вказує, що цей договір не буде чимось на кшталт угоди між Великою Британією та Польщею, яка була схвалена перед початком Другої світової війни, де після нападу Німеччини на Польщу з боку Лондона була оголошена війна офіційному Берліну.

Договори самі по собі не є якоюсь абсолютною гарантією, навіть якщо йдеться про зобов’язання воювати. В цьому випадку, у стосунках з Великою Британією, а також у стосунках з іншими країнами, з дуже високою вірогідністю не буде ніяких зобов’язань про взаємну допомогу, тобто про готовність воювати, – вказує політолог.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Експерт вважає, що станом на сьогодні в публічному просторі немає чітких свідчень щодо того, що саме було прописано в договорі. Втім, разом з тим, укладання такого документа стане важливим першим кроком.

Дуже багато залежить від конкретних формулювань. Ми не можемо так абстрактно казати, але якщо є договір є, то одна зі сторін договору завжди буде нагадувати, що є певні норми договору і є зобов’язання про військову допомогу, про постачання зброї, і це вже буде узгоджуватися, – зазначає він.

Фесенко вказує, що, враховуючи повну підтримку з боку парламенту Великої Британії, цей договір навряд чи буде розірваний, навіть якщо у Сполученому Королівстві відбудуться вибори.

– Це вкрай малоймовірно. Тим паче, треба розуміти, що йдеться про Велику Британію. Це країна достатньо консервативна, де поважають договори, – вказує він.

Загалом, додає експерт, розірвання подібних договорів є дуже гучною історією, тому навряд чи подібна практика буде застосована.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-12 18:09:57