Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Міноборони розірвало договори з бізнесом затриманого Ігоря Гринкевича

Фото: Суспільне

Міністерство оборони України вирішило розірвати угоди з львівським підприємцем Ігорем Гринкевичем після появи в мережі Інтернет інформації про протизаконну діяльність одного з постачальників оборонного відомства.

Про це заявив заступник міністра оборони України Віталій Половенко під час пресконференції в Інтерфакс-Україна.

– Яка позиція Міноборони щодо кейсу Гринкевичів? Позиція така: після публікації статті… Міністерство оборони одразу ухвалило рішення щодо розірвання договорів, які попередньо було укладено, — сказав він.

Що відомо про справу Гринкевича

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року Державне бюро розслідувань затримало Ігоря Гринкевича, який був одним з найбільших постачальників Міноборони України. Затримання відбулось через пропозицію співробітнику ДБР хабаря у $500 тис. задля того, щоб правоохоронці сприяли у поверненні майна, вилученого у підконтрольних Гринкевичу компаній під час розслідування кримінального провадження.

Зараз дивляться

Ба більше, Держбюро нагадало, що декілька місяців тому відомством було порушено кримінальне провадження через оборудку із закупівлею літнього одягу та білизни для українських Збройних сил. Підприємства бізнесмена Гринкевича виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Слідство встановило, що до виконання оборонних замовлень були залучені підприємства бізнесмена, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони. Це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання.

Правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань.

Вже 30 грудня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави Гринкевичу.

Гринкевич та Львівська ОВА

Примітно, що очільник Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький визнав, що підписував договори з компаніями Гринкевича, коли проти цих підприємств були відкриті кримінальні провадження. Втім глава ОВА заперечив свою причетність до діяльності Гринкевича у Міноборони.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Реакція у соцмережах

Колишній волонтер, який раніше очолював військовий напрямок Фонду Сергія Притули, а зараз є військовослужбовцем ЗСУ, Роман Сініцин, закликав розслідувати справу далі та встановити осіб, які були причетні до оборудки.

– Ви ж розумієте, що в кейсі Гринкевича є ще перелік прізвищ різних генералів, міністрів, прокурорів-сбушніків з (відділу, – Ред.) “К” і функціонерів офісу, які з цього отримували багато, системно і давно. Просто так такі тендери і підряди не отримуються за різних міністрів/урядів. А Гринкевич отримував і давно, – написав він.

Своєю чергою активіст та волонтер Сергій Стерненко вказує, що слідством, за його словами, має займатись не ДБР, а Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

– Найбільше цікавлять 2 питання: 1) чому справу Гринкевича веде ДБР, якщо вона підслідна НАБУ? 2) Хто з топпосадовців тягнув Гринкевича і був у його схемах. Бо це тільки верхівка айсберга, – вказує він.

Родина Гринкевича та Соня Морозюк

Одна з фірм, яка проходить у корупційній оборудці, зареєстрована на сина Ігоря Гринкевича – Романа, коли ж сам Роман Гринкевич є нареченим Соні (Софії) Морозюк, яка є українською художницею.

Через звинувачення в тому, що гроші з корупційної оборудки Гринкевичів були вкладені в розвиток та популяризацію творчості Морозюк, художниця відреагувала у соцмережах та намагалась пояснити, чому її діяльність не є пов’язаною із ймовірними оборудками її родичів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-09 16:59:43