Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Історія поранення та реабілітації українського воїна, який втратив ногу під Бахмутом

У пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України розповіли історію поранення та реабілітації 35-річного українського захисника Андрія Дашкевича, який отримав важкі осколкові поранення під час виконання бойового завдання на околиці Бахмута.

Історія поранення

Андрій родом із Чернігівщини. Як розповідає сам воїн, смертельної небезпеки він зазнавав двічі. Перший раз, коли неподалік від нього та його побратимів розірвалася ворожа артилерійська міна, внаслідок чого захисник втратив ногу.

Вдруге чоловік потрапив під обстріл уже під час евакуації. Унаслідок поранення в нього були поламані ребра та пробиті легені.

Зараз дивляться

– Подумав, що почну задихатися. Дихати було важко, ставало все гірше і гірше, – згадує Андрій Дашкевич.

Фантомний біль

Нині воїн проходить курс реабілітації. Розповідає, що найбільше після поранення його вимотує фантомний біль. З’являється у ступні тієї ноги, якої немає, і проявляється по-різному. І саме з болем доводиться найбільше боротися.

Лікарі пояснюють, що для лікування фантомного болю у військових з ампутованими кінцівками в медзакладі застосовують дзеркальну терапію.

Історія реабілітації

– За допомогою дзеркала ми закриваємо сторону, де ампутована кінцівка, і залишаємо відкритою ту, де кінцівка збережена і на яку дивиться Андрій. Таким чином ми створюємо ілюзію та обман мозку, що в нього є дві кінцівки, – каже фізичний терапевт Максим Пащин.

Такі заняття починаються зі згинання-розгинання стопи та кругових обертів. Далі до процесу включають коліно і тазостегновий суглоб. Тривалість заняття зазвичай становить 15-20 хвилин двічі на день.

За словами медиків, дзеркальна терапія призначається індивідуально і є доповненням до індивідуальної програми реабілітації, яка також включає фізичну активність, силові навантаження тощо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-24 15:02:12