Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Британські пенсіонери не можуть записатися до стоматологів: їдуть у воюючу Україну, щоб полікувати зуб

Два британські пенсіонери роками не могли записатися до стоматолога.

Як лікують зуби у Великій Британії

Один з них – 68-річний Джордж Глінос із Ліверпуля чотири роки не міг записатися на прийом до стоматолога і змушений був самотужки плоскогубцями видалити 11 хворих зубів. Лікувати було нікому, а так він хоч позбувся болю.

Пенсіонер каже, що на початку кожного місяця телефонував, щоб записатися на прийом – завжди відповідали, що немає місць.

Зараз дивляться

Тепер у містера Гліноса залишилося лише чотири, як він каже, заглушки на верхній щелепі та один зуб на нижній, який він використовує, щоб щось кусати.

В основному пенсіонер-будівельник дотримується рідкої дієти, здебільшого, їсть суп та використовує знеболювальні, щоб впоратися із зубним болем.

У іншого пенсіонера Річарда Хоу з Елі в графстві Кембриджшир у лютому утворився абсцес під одним із зубів, але місцевий стоматолог сказав, що немає жодних шансів потрапити на прийом і треба звертатися до приватного дантиста, якщо вже так треба.

Розглянувши цей варіант, Хоу, який раніше працював у автомобільній промисловості, дуже засмутився – найдешевша ціна за приватні послуги лікаря, яку він він побачив, становила понад 1000 фунтів стерлінгів. Це для лікування його абсцесу.

А простий огляд порожнини рота затягне на 120 фунтів стерлінгів.

Ризикована поїздка до стоматолога в Україну

Пан Хоу прийняв дуже ризиковане рішення: поїхати в охоплену війною Україну, де його родина жила за 12 років до війни. Батько трьох дітей зателефонував у Київ і почув у слухавку, що його можуть прийняти негайно. Тож він вилетів до Польщі та сів на 13-годинний потяг через кордон до Києва.

Протягом тижня британцю лікували абсцес, він також пройшов звичайний огляд, який виявив необхідність запломбувати три кореневих канали.

Оскільки Хоу досі є власником житла в столиці України, його проживання було безкоштовним. Витрати на дорогу склали 181 фунт стерлінгів, тоді як сама стоматологічна робота коштувала 220 фунтів стерлінгів — менше половини вартості лікування у Великобританії.

 – Коли я побачив рахунок, зрозумів, що небезпечна поїздка того варта, – сказав Хоу.

Шокуючі дані свідчать, що з 4969 стоматологічних кабінетів по всій Великобританії, які нещодавно оновили свій статус, 82% не додають до свого списку нових людей старше 18 років. Інші 71% відсоток не беруть нових дітей.

Але в деяких частинах країни цифри ще похмуріші: 99% відсотків лікарень на південному заході, відхиляють запити дорослих, які звертаються за стоматологічною допомогою.

Експерти Nuffield Trust попередили, що  стоматологічні послуги Національної служби охорони здоров’я перебувають у найнебезпечнішому стані за всю історію, і необхідні радикальні реформи, щоб уповільнити занепад.

Джерело і фото: Daily Mail

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-20 16:33:47