Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що таке 13 зарплата: просте пояснення

Тринадцята зарплата являє собою додаткову виплату, яку працівники отримують разом із щомісячною зарплатою у грудні, щоб відзначити наближення різдвяних свят. Ця сума фактично розраховується щомісяця для працівників, але роботодавець видає її як додатковий бонус саме в грудні. Що таке 13 зарплата і хто її може отримати в Україні – читайте в матеріалі.

Що таке 13 зарплата: пояснює експерт

За словами юриста Тетяни Ходіневич, 13-та зарплата виплачується на розсуд роботодавців. Вона не передбачена законодавством, тобто такого поняття в українському законодавстві немає. Вона отримала свою назву через те, що таку заробітну платню отримують в кінці грудня.

Хто має право на 13-ту зарплату і як проводиться її розрахунок

За кожен місяць роботи протягом року працівнику нараховується одна дванадцята від його місячного окладу. Іншими словами, якщо працівник в якійсь європейській компанії отримує 1200 євро на місяць і працював на одному місці 10 місяців упродовж року, розрахунок виглядає так: 1.200 ÷ 12 × 10 = 1.000.

Зараз дивляться

У випадку, якщо працівник працював усі 12 місяців, він отримає повний розмір тринадцятої зарплати. У визначенні тринадцятої зарплати враховується період, коли ви перебували:

  • на медичному лікарняному;
  • у відпустці;
  • у відпустці по догляду за дитиною;
  • за святкові дні;
  • на лікарняному через нещасний випадок чи професійну хворобу.
Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-19 17:19:22