Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Просідання ґрунту біля Деміївського ринку – причини та ймовірні наслідки

Експерти кажуть, що й підмивання тунелю Київського метрополітену,і просідання ґрунту під кіосками поблизу Деміївського ринку – наслідок хаотичної забудови без врахування структури підземних вод річки Либідь.

Про це вони розповіли в ефірі телемарафону Єдині новини.

– Будь-яка річка в своїй долині має багато джерел, які її живлять. Якраз ці джерела відсікли від самої річки. Внаслідок цього вода розтікається під землею, шукає собі вихід. Спочатку вона підмила тунель метро, а потім дійшла до кіосків. Це наслідки одного явища – варварської забудови, яка втручається у світ підземних вод, – пояснив директор аналітико-дослідницького центру Інститут міста Олександр Сергієнко.

Зараз дивляться

Фахівці кажуть, що на глевкому грунті взагалі не можна щось будувати, тож конструкції будівель могли вплинути на структуру підземних вод річки Либідь і її притоки Совки.

Чим загрожує просідання ґрунту на Деміївській площі

Експерти запевняють, якщо вчасно не зробити укріплювальні роботи, то просідання може поширитися на інші земельні ділянки.

– Правильно, що перекривають рух, бо якщо продовжувати їх використовувати, то у разі подальшої руйнації можуть бути важчі наслідки. Проте зупинка експлуатації – це вже доволі серйозні результати, – вважає інженер-проєктувальник, експерт із питань містобудування Дмитро Макогон.

Що зараз відбувається в районі Деміївської

Журналіст в ефірі телемарафону показав, що асфальт тут – у павутинні тріщин, помітні значні вирви і просідання ґрунту під тимчасовими одноповерховими спорудами, де донедавна розташовувалися магазини.

– Працівники найближчих торгівельних точок кажуть, що восени повідомляли місцевим чиновникам про просідання ґрунту на цій ділянці. А в КМДА напередодні заявили, що жодної небезпеки ця ситуація не становить, проте вирішили перестрахуватися й обмежили рух пішоходів, встановивши загороджувальний паркан, – розповів він.

Також, за його словами, є ризик для автівок, оскільки дорога проходить повз ці провалля, тому тут обмежили рух крайньою правою смугою.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Підземні води шукають вихід і на станції метро Голосіївська. На відео, яке напередодні оприлюднили в мережі кияни, у переході зі щілин на стінах тече вода.

Фото: Голосіїв

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-19 14:30:13