Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україні потрібно покращити ППО для збільшення експорту Чорним морем – Кубраков

Український чорноморський зерновий коридор працює краще, ніж очікувалося, але необхідна сильніша ППО – для прискорення часу завантаження суден, і кращий захист портів.

Таку думку висловив віцепрем’єр-міністр і міністр інфраструктури Олександр Кубраков агентству Bloomberg.

Він зазначив, що із серпня через зерновий коридор Україна експортувала майже 10 млн тонн товарів, переважно зернових, попри короткий період несприятливої погоди.

Зараз дивляться

Хоча ці обсяги експорту нижчі, ніж минулого року, Кубраков сказав, що Київ “надолужить згаяне”.

Його коментарі з’явилися на тлі того, що понад $100 млрд допомоги Україні з боку США та ЄС призупинено через політичні проблеми. Президент Володимир Зеленський залишив Вашингтон на початку грудня без жодних гарантій щодо подальшої допомоги. Окремо прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на запланований пакет фінансової підтримки ЄС.

Зменшення фінансової допомоги з боку союзників робить ще важливішим для економіки України забезпечення виходу її зернових та олійних культур на світові ринки. Безпека одностороннього судноплавного проходу через Чорне море, про відкриття якого було оголошено в серпні, але який реально використовується з жовтня, є життєво важливою для досягнення цієї мети.

Уряд докладає зусиль для того, щоб трейдери могли продовжувати судноплавство, зокрема пообіцявши сприяти зниженню витрат на страхування для таких компаній. За словами Кубракова, угода Києва з Lloyd’s of London і брокерами Marsh McLennan дозволила скоротити витрати на страхування вдвічі.

Все це допомагає новому коридору підтримувати торгівлю, хоча виклики залишаються. Росія посилила обстріли українських портів у Чорному морі та на Дунаї, а експорт зерна впав на 23% у період з липня до середини грудня.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Зараз це нормальне судноплавство, як було й до війни, – сказав Кубраков.

Проте деякі основні судновласники побоюються використовувати цей коридор.

За даними Міністерства інфраструктури, зараз ним користуються кілька десятків фірм, включно з великими міжнародними трейдерами.

Кубраков сказав, що захист портової інфраструктури на півдні Одеської області залишається ключовим для безпеки судноплавного коридору. Він додав, що сучасніші засоби ППО, зокрема винищувачі F-16, повинні допомогти в цьому питанні.

Фото: Мінінфраструктури

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-19 13:46:33