Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Артрит і артроз: у чому різниця і як лікувати захворювання

Артрит і артроз – обидва слова означають захворювання суглобів, але їх причини та методи лікування різні.

Факти ICTV разом з лікарем-ревматологом Максимом Франчуком розібралися, яка різниця між артритом та артрозом, які їх симптоми та методи лікування.

Артрит і артроз: у чому різниця

– Артрит – це запалення суглоба. Артроз – незапальні, дегенеративно-дистрофічні зміни суглоба, фізіологічне або передчасне його старіння, – пояснює медик.

Запалення суглобів може виникнути з різних причин: інфекція, аутоімунні порушення, травма. Пошкоджуються суглобові тканини, тому з’являється біль.

Зараз дивляться

Артроз з’являється внаслідок дегенерації тканин суглобів. Зазвичай він є результатом старіння або перенавантаження.

Симптоми артриту та артрозу

Лікар розповів, які ознаки характерні для обох захворювань.

– При артриті з’являється запальний біль, що буде зменшуватися з рухами, турбувати в спокої, набряк, почервоніння, підвищення температури шкіри над ураженим суглобом, скутість більше 30 хвилин та обмеження рухів, – каже фахівець.

Для артриту також характерне відчуття тепла та чутливості в зоні запалення.

– Артроз проявляється болем механічного характеру, що буде збільшуватися з рухами, не турбувати в спокої, скутістю менше 30 хвилин, обмеженням рухів та внутрішньо-суглобовим хрустом, – додає ревматолог.

Методи лікування артриту та артрозу

Обидва захворювання – дуже обширні поняття.

– Кожна хвороба має свій уніфікований протокол лікування, рекомендований американською (ACR) та європейською (EULAR) асоціацією ревматологів, – пояснює Максим.

Основна різниця:

  • При артритах основним буде медикаментозне лікування із застосуванням хворобомодифікувальних антиревматичних препаратів (ХМАРП), нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), глюкокортикостероїдів (ГКС).
  • При артрозах – немедикаментозне лікування: корекція ваги, лікувальна фізкультура, санаторно-курортне лікування, плавання, йога та НПЗП на вимогу (біль).

Також при цих захворюваннях медики призначають спеціальну фізичну активність, щоб “розробити” суглоби та послабити біль.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 11:31:40