Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вибори в Польщі – Дуда прийняв присягу в нового уряду Моравецького

У понеділок, 27 листопада, президент Польщі Анджей Дуда прийняв присягу нового уряду. Прем’єр-міністром знову став Матеуш Моравецький – представник партії влади Право і справедливість.

Про це поінформували в пресслужбі польського лідера.

У новому уряді Польщі 10 із 18 посад обіймають жінки.

Зараз дивляться

Маріуш Блащак зберіг посаду міністра національної оборони.

Марлена Малонг, котра була міністром соцполітики, очолила Міністерство розвитку і технологій. Натомість соціальною політикою тепер займатиметься громадська активістка Дорота Божемська.

Міністерство закордонних справ Польщі очолив Шимон Шиньковський вель Сенк, який раніше був міністром у справах Європейського Союзу.

Міністром юстиції став Марчін Вархол який до цього обіймав посаду заступника міністра.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Більшість із вас я знаю. Але не знаю більшості як міністрів, знаю як експертів, як людей, які досі працювали на другій лінії, виконуючи поставлені завдання, – заявив Анджей Дуда під час церемонії.

Він також відзначив “велике представництво жінок у цьому уряді”. За словами Дуди, це “рекорд в історії Польщі від 1989 року”.

Серед викликів нового уряду він назвав геополітичну ситуацію, зокрема повномасштабну війну в Україні.

Новий уряд без більшості в Сеймі

Низка польських ЗМІ уже назвали новий уряд Матеуша Моравецького “двотижневим”.

Новопризначений прем’єр Польщі та міністри мають два тижні, щоб отримати у Сеймі вотум довіри. Проте попередньо відомо, що в польському парламенті немає такої більшості.

За підсумками парламентських виборів 15 жовтня партія Право і справедливість, котра керувала країною протягом восьми років, втратила абсолютну більшість у Сеймі. Політсила отримала лише 194 місця в парламенті, і цього недостатньо, щоб сформувати уряд (потрібно мінімум 231 депутатський голос).

Натомість польська опозиція (політсили Громадянська коаліція, Третій шлях і Лівиця) разом здобули 248 депутатських мандатів. Вони вже підписали коаліційну угоду.

Це означає, що в нового уряду Моравецького мало шансів отримати вотум довіри у Сеймі. Тоді ініціативи перейде до коаліції.

Джерело: TVN24, PAP, пресслужба президента Польщі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 01:10:36