Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли День святого Миколая 2023 – коли дітям класти подарунки під подушку

Зима – період новорічного настрою, особливої атмосфери та великої кількості свят. Одне з головних та очікуваних – День Святого Миколая.

На нього з нетерпінням чекає кожна дитина, адже святий залишає під подушкою у слухняної малечі солодощі та подарунки. Коли День Святого Миколая та традиції святкування – читайте далі.

Коли День Святого Миколая 2023

Згідно з новоюліанським календарем, на який ПЦУ перейшла з 1 вересня 2023 року, День Святого Миколая припадає на 6 грудня. За старим стилем його відзначають 19 грудня.

Зараз дивляться

Подарунки дітлахи мають знайти зранку 6 чи 19 грудня. Відповідно, класти презенти під подушку чи в чобіток своїм малюкам варто вночі з 5 на 6 грудня або з 18 на 19 грудня.

День Святого Миколая – традиції

Традиційно, діти мають написати Святому Миколаю листа. Це потрібно для того, щоб він розумів, чи заслуговує дитина на подарунок.

У листі варто вказати, хто ви, щоб Миколай знав, кому й куди приносити подарунки.

Також треба повідомити про добрі справи, які ви робили протягом року. Наприклад, допомагали батькам, були ввічливими та слухняними, не їли багато солодкого та добре навчалися в школі.

Далі можна записати список бажань. Щоб полегшити роботу Святому Миколаю, напишіть перелік бажаних подарунків, а святий сам визначить, що подарувати.

День Святого Миколая: історія свята

Святий Миколай (Ніколаус) – це цілком реальна особа, а не вигаданий святковий персонаж. Він був візантійським єпископом, що прославився своєю любов’ю до дітей і допомогою бідним.

Проживав він у III-IV столітті, а народився близько 270 року в місті Патарі, в Лікії, південно-західній області Малої Азії. Після смерті єпископа міста Міри (головне місто Лікії, зараз це м. Демре в Туреччині) Ніколауса було обрано єпископом.

За переказами, Миколай народився в родині багатих греків-християн, які довго не мали дітей, тож у молитвах пообіцяли Богу, що віддадуть своє дитя на служіння йому. Згодом Миколай став священиком. Його ім’я значить переможець народний.

У країнах світу його називають по-різному – Ніколас, Ніклас, Клаус, Мікулаш, Міклос, Ніхол тощо.

Коли батьки Ніколауса померли, він отримав величезний спадок, але не почав жити у розкоші, а уславився щедрістю, допомагав та опікувався бідними, особливо дітьми. Час від часу приносив до будинків їжу, теплі речі, іграшки. Але робив добрі справи переважно вночі, щоб про нього не дізналися.

Однак минав час – і містяни все ж здогадалися, хто приносить їм подарунки.

Святий Миколай безмірно любив людей і цінував кожного. Навіть після смерті він продовжував творити добро. За легендою, Святий Миколай мешкає в Раю. Але раз на рік, спускається на землю, щоб відвідати діток і зробити їм подарунки за чемність, гарну поведінку та старанне навчання.

Зазвичай зимовий Миколай кладе свій подарунок під подушку, в шкарпетки або чобітки. Прокидаючись вранці, чемні дітлахи знаходять солодощі та бажані подарунки від святого. Ті, хто поводився погано протягом року, отримують від Миколая попередження у вигляді різочки.

Варто зазначити, що багато дорослих також кладуть один одному подарунки, адже чарівну атмосферу свята хоче відчути кожен.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-27 14:29:36