Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Відмова від законів щодо боротьби з курінням у Новій Зеландії, причини

Новий консервативний уряд Нової Зеландії відмовиться від найпрогресивніших у світі заходів щодо викорінення куріння. Про це заявив новий прем’єр-міністр Крістофер Люксон. Противники такого кроку назвали його величезною перемогою тютюнової промисловості.

Заборона заборони

Повідомляється, що так звана “заборона на паління для всіх поколінь”, запроваджена за колишньої прем’єр-міністерки Джасінди Ардерн, була спрямована на заборону продажу сигарет усім, хто народився після 2008 року.

Пакет майже ідентичних заходів, що дістав високу оцінку експертів громадської охорони здоров’я та захисників боротьби з курінням, було нещодавно оголошено у Великій Британії.

Зараз дивляться

Вся справа в доходах

Люксон визнав, що податкові надходження від продажів сигарет принесуть уряду довгоочікуваний дохід, але наголосив, що це не є головною мотивацією.

Політик заявив, що заборона на сигарети створить можливість для виникнення чорного ринку, який значною мірою не оподатковуватиметься.

Антитютюнова група Health Coalition Aotearoa (маорійська назва Нової Зеландії) заявила, що відступ від політики є образою для країни.

Прибутки за рахунок життів

– Це серйозна втрата для громадської охорони здоров’я і величезна перемога для тютюнової промисловості, чиї прибутки буде збільшено за рахунок життів новозеландців, – йдеться в заяві групи.

Законодавство, дія якого запланована на кінець цього року, було розроблено з метою майже негайного скорочення кількості людей, які вживають тютюнові вироби.

Майбутнє, вільне від куріння

Хоча кількість дорослих, які палять, у Новій Зеландії вже відносно невелика і становить лише 8%, попередній уряд уявляв собі майбутнє, в якому країна буде повністю вільною від куріння.

Крім неухильного збільшення вікового обмеження, новий закон скоротив би кількість роздрібних продавців, здатних продавати тютюнові вироби, до 600 у всій країні, що значно менше за нинішній показник у 6 000.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-27 14:21:58